Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci přišli s novým plánem, jak přerozdělovat migranty. V4 je zase proti

27. 11. 2019

Němci přišli s novým plánem, jak přerozdělovat migranty. V4 je zase proti

Dnes 15:16 – Brusel • Aktualizováno 15:32Novinky, ČTK

 

Německo přišlo s novým návrhem, jak reformovat unijní azylový systém pomocí přerozdělování migrantů. Podle dokumentu by byli migranti po prvotní kontrole na vnější hranici Unie rozdělováni mezi členské země, které by měly na starost vyřízení azylových procedur. Státy Visegrádské skupiny (V4), jež dosavadní systém přerozdělování odmítaly, se podle diplomatů stavějí stejně i k novému nápadu Berlína.

 

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

 

Odmítavý postoj Česka ve středu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). „Zásadně odmítáme ilegální migraci a odmítáme to, aby pašerácké struktury rozhodovaly o tom, kdo bude žít v Evropě. Odmítáme kvóty a nechápu ,proč s tím stále někdo přichází,“ reagoval na německý návrh.

 

„Jsem překvapen, že se to opět vrací na stůl. Doufám, že v rámci nové (Evropské) komise to nebude pokračovat. Není to žádný závazný oficiální materiál,“ dodal Babiš s tím, že Česko musí být hlavně schopné postarat se o své občany.

 

„Svůj postoj budeme koordinovat s partnery v rámci visegrádské čtyřky,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

 

Unijní země se od vrcholu migrační krize marně snaží shodnout na reformě azylového systému, zatímco se řecké a italské úřady potýkají s tisíci nevyřízených žádostí od migrantů, kteří čekají na rozhodnutí o svém osudu mnohdy i několik let.

 

Německo s Francií přišlo v září s návrhem na dobrovolné přebírání migrantů z oblasti centrálního Středomoří, k němuž se ovšem přihlásilo jen několik dalších západoevropských zemí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář