Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci hrají jinak, než si myslíme.Tlačí na Litvu, aby urovnala vztahy s Čínou.

25. 12. 2021

Němci hrají jinak, než si myslíme.Tlačí na Litvu, aby urovnala vztahy s Čínou. V sázce je byznys

18:02 25.12.2021

 

Němečtí podnikatelé doplácí na politickou roztržku mezi Vilniusem a Pekingem, která odstartovala poté, co Litva povolila zřízení zastupitelství Tchaj-wanu na svém území. Minulý měsíc Čína zakázala dovoz litevského zboží a také vyvoz do Litvy, což mělo negativní vliv na fungování továren německých investorů v Litevské republice.

 

Minulý měsíc se litevská vláda odvážila povolit otevření diplomatického zastupitelství Tchaj-wanu ve Vilniusu, čímž zkomplikovala život nejen litevským podnikatelům, ale i těm německým. Čína na tento krok Litvy totiž zareagovala tím, že odvolala svého velvyslance a požádala, aby litevský velvyslanec opustil čínské území. Kromě toho čínská vláda zakázala dovoz veškerého litevského zboží a také výrobků z dalších zemí, které obsahují litevské součástky. Od začátku prosince čínské podniky nevyvážejí své výrobky a komponenty do Litvy, což představuje závažný problém pro podniky působící na litevském území, jejichž výroba je závislá na čínských dodávkách.

 

Zmrazení politických a hlavně ekonomických vztahů mezi Pekingem a Vilniusem znepokojilo představitele německého byznysu, kteří investují a podnikají v Litvě. Zástupci Německo-baltské hospodářské komory se obrátili na litevskou vládu s dopisem, v němž varovali před tím, že němečtí podnikatelé budou muset uzavřít své továrny v Litvě kvůli přerušení dovozu čínských komponentů potřebných pro výrobu. Jedná se například o firmy Hella a Continental, které se specializují na výrobu součástí v automobilovém průmyslu. Negativní dopad čínských opatření pociťují i podniky působící v oblasti výroby laserů, v high-tech sektoru a dalších.

 

„Nemáme možnost pokračovat v započatých investičních projektech, protože potřebné komponenty, které dřív byly dováženy z Číny, již nejsou k dispozici. Vývoz hotových výrobků z Litvy do Číny je také zakázán…V důsledku daných omezení hlavní obchodní model našich firem je v ohrožení, což vede k tomu, že někteří z našich podniků budou muset ukončit svou činnost v Litvě,” stojí v dopise určeném litevským politikům.

 

Dále autoři dopisu vyjádřili naději, že litevská vláda bude hledat způsob obnovení svých obchodních vztahů s Čínou.

„Jménem všech našich členů vyjadřujeme naději, že v nejbližší době bude nalezen konstruktivní způsob obnovení litevsko-čínských ekonomických vztahů,” uvádí se v dopisu Německo-baltské hospodářské komory.

Pragmatické jednání Německa

Nad reakcí Němců na nepříznivý dopad politických sporů na jejich obchodní zájmy se pozastavil český investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, který zdůraznil pragmatický přístup německé strany, v jehož rámci se upřednostňuje ekonomika před politikou.

„Němci prostě hrají jinak, než si tu v EU všichni myslíme,” napsal Šnobr na svém účtu na Twitteru.

Na svém twitterovém účtu se k celé věci vyjádřil i prezident české stomatologické komory Roman Šmucler, který porovnal postup německých podnikatelů s těmi postoji, které zastávají různí čeští politici.

„Německo ‚jede’ politiku, za kterou tu nemáme rádi prezidenty Zemana a Klause. Pragmatický obchod a zahraniční politiku země žijící z exportu. To je mrzení. Vsadíme na idealistický blok s Litvou proti Německu a Rusku?” okomentoval Šmucler.

 

Sputnik