Jdi na obsah Jdi na menu
 


NATO oficiálně háže svého člena Řecko přes palubu!

16. 5. 2020

NATO oficiálně háže svého člena Řecko přes palubu!

 

Porcování řeckých ostrovů mezi Libyi a Turecko je tímto posvěceno z nejvyšších míst? Turecko podporuje vládu Faíze Sarrádže a dohodlo si s ním rozdělení řeckých ostrovů v Egejském moři. “NATO je připraveno podpořit libyjskou vládu vedenou Fajezem al-Sarrajem, řekl ve čtvrtek šéf vojenské aliance. V rozhovoru s italským deníkem La Repubblica poznamenal Jens Stoltenberg, že NATO má 30 partnerů, kteří mají v mnoha otázkách různé postoje, dodal však, že Turecko zůstává důležitým spojencem. Zdůraznil také, že NATO podporuje úsilí OSN o mírové řešení konfliktů v Libyi i v Sýrii.

 

"V Libyi je zbrojní embargo, které musí všechny strany respektovat," řekl Stoltenberg.

 

"To však neznamená, že se na stejnou úroveň postaví síly vedené [Khalifou] Haftarem a vládou Fayeze al-Sarraje, jediné, kterou OSN uznává," zdůraznil generální tajemník NATO.

 

"Z tohoto důvodu je NATO připraveno poskytnout podporu Tripoliské vládě," uvedl Jens Stoltenberg.

 

Libyjská vláda, která se vojensky opírá o džihádistické milice - známá také jako vláda národní dohody (GNA), je podle západního tisku od dubna 2019 napadána ozbrojenými silami polního maršála Haftara.

 

Západní tisk označuje Libyjskou národní armádu vedenou maršálem Haftarem za “ilegální” síly ačkoli Chalífu Haftara do funkce vrchního velitele ustanovil poslední legálně zvolený parlament.

 

Naproti tomu islamista Faís Sarrádž se označuje za premiéra, ačkoli nikdy neprošel žádnými volbami. Do země přišel z Maroka jako civilní mluvčí islamistických milicí, které ovládají okolí Tripolisu. Jménem OSN jej jako "legální vládu" uznal zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi, který ale krátce poté odstoupil.

 

Podotýkám, že příměří mezi libyjskou vládou a vojsky maršála Haftara bylo ukončeno tureckým raketovým útokem na pozice Haftarovy LNA a následnou ofenzívou džihádistů z GNA, posílených expedičním sborem turecké armády a islamistickýcmi žoldáky najatými Tureckem v Sýrii.

 

Takzvaná Sarrádžova vláda, která ovládá zhruba 5% území na západě Libye kolem Tripolisu, podepsala s Tureckem dohodu o rozdělení mořského šelfu v Egejském moři, jež vede mezi Tureckem a Haftarovou částí pobřeží. V tomto pásu jsou desítky řeckých ostrovů včetně obydlených - mimo jiné Kréta - a pod dnem se nachází velké zásoby ropy a plynu. Stoltenberg se tedy jednoznačně postavil na stranu novodobého islámského Hitlera proti jinému členu NATO - Řecku.

 

Vydáno: 15.5.2020  v  19.04   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD

nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář