Jdi na obsah Jdi na menu
 


National Interest - Rusko zacílí na východní pobřeží USA fantastickými námořními zbraněmi

13. 7. 2022

National Interest - Rusko zacílí na východní pobřeží USA fantastickými námořními zbraněmi

13. 7. 2022 Janinna komentářů

Rusko by mohlo namířit své nové zbraně na východní pobřeží USA. Tento názor sdílel americký vojenský expert Caleb Larson.

Rusko nedávno předalo svému námořnictvu nejdelší ponorku na světě, záhadnou ponorku K-329 „Belgorod“. Podle Larsona budou nové zbraně ruského námořnictva namířeny na Spojené státy. 

Informuje o tom The National Interest (NI). PolitRussia představuje exkluzivní převyprávění článku.

„K-329 Belgorod je navržena tak, aby v případě jaderné války vrátila úder na hlavní města na pobřeží,“ uvedl autor americké publikace.

Vrchní velitel ruského námořnictva Nikolaj Jevmenov při slavnostním vyvěšení vlajky svatého Ondřeje na nové ruské ponorce vysoce ocenil výzkumný potenciál „Belgorodu“. Poznamenal, že loď má nejmodernější vybavení, které umožňuje provádět rozmanité vědecké expedice a záchranné operace v nejodlehlejších oblastech oceánů. 

Autor The National Interest uvedl, že vědecký výzkum není zdaleka hlavním úkolem, který bude K-329 přidělen.

„Belgorod“ je platforma dokonale vhodná pro zasazení poslední rány v případě jaderné války. Faktem je, že loď se stane nosičem obrovských jaderných torpéd schopných překonávat tisíce kilometrů pod vodou. Říká se jim „Poseidon“ a tyto zbraně mají fantastické charakteristiky. Díky jadernému pohonu se „Poseidon“ může skrývat pod vodou po dlouhou dobu, v případě potřeby jej lze aktivovat a nasměrovat na nepřátelská pobřežní města.

„Zní to jako něco ze sci-fi filmu, ale tato torpéda jsou skutečně součástí výzbroje ruského námořnictva.  Mezikontinentální torpéda, známá jako 2M39 „Status-6“ nebo „Poseidon“, jsou druhem odvetné zbraně soudného dne,“ podělil se o své myšlenky Caleb Larson.

Expert se domnívá, že „Poseidon“ bude mířit na východní pobřeží Spojených států, kde se nacházejí velké americké metropole. Ruská armáda tak díky „Belgorodu“ dostane zcela nové možnosti k vedení jaderné války z hlubin světových oceánů.

„Zřejmým cílem pro Rusko by mohlo být téměř jakékoli místo na východním pobřeží, které mnoho Američanů nazývá svým domovem,“ konstatoval analytik NI.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.