Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nálada lidu počátkem roku 1940 byla u valné většiny občanů z hloubi duše vzpurná

8. 11. 2022

Nálada lidu počátkem roku 1940, vzdor národnostnímu útlaku lhaní v novinách a rozhlase, byla u valné většiny občanů z hloubi duše vzpurná

 

Německým rolníkům v sousedních obcích po roční okupací počalo v hlavách pozdě svítat. Jelo několik loučských do "staré říše". Vrátili se zle zklamáni. "Nemají tam zemědělci nikoho k práci. Mladí všichni v unifor­mách." Mechanizace byla tehdy na výši jako u nás. Mnoho bylo nuceno nastoupit s koňmi do války aj. věci, které jsme jim ani věřit nechtěli o spo­kojenosti v Říši. ("Maul halten und weiter dienen", držet hubu a dále sloužit bylo případným heslem diktatury.)

  

   K tomu jedna skutečná událost na dosvědčení. Starší Němec Urbaschek ze Schröffelsdorfu (Nová Dědina) k výzvě zvýšit dodávky cukrovky dovo­lil si odpovědět cukrovarské společnosti v Breslau, že dodá tolik, kolik mu vyroste. Za troufalou odpověď potrestán účastí na pořadovém cvičení v mládežnickém táboře u Uničova - (Mährisch Neustadt.)

 

Mnozí pozdě vzpomínali svobodných projevů v bývalé ČSR. Velké po­kuty byly za nedodržování předpisů. Obchodník s ovocem F. B. za neo­značení druhu ovoce 22 RM pokuty. Za týrání zvířat a jiné taktéž. Pro lidi ve věznicích to však neplatilo. Pokuty za ovoce byly jen zpočátku okupace. Zanedlouho se odváželo do staré říše bez označení druhu vše, co se jen od­vézt dalo. To již byly veškeré velkoněmecké sily v pohybu na dobytí světa.

 

Nálada lidu počátkem roku 1940, vzdor národnostnímu útlaku, lhaní v novinách a rozhlase, byla u valné většiny občanů z hloubi duše vzpurná, navenek opatrná.

 

  

 Záležitostí znovu nepochopitelnou byla tříměsíční válka SSSR s Finskem. Co to bylo různých dohadů a kritiky tehdejší politiky. Poslech zahraničního rozhlasu, hlavně z Francie a Anglie, byl potajmu rozšiřován. Byly vysoké tresty při zjištění poslechu. Víra v porážku nacismu a znovu­nabytí svobody byla všeobecná a pevná. Byla-li někým vyslovena možnost opaku, byla ihned připojena pomyslná hrůza, co by potom následovalo.

Na zimní pomoc (Winterhilfe) byly sbírky každý měsíc. Často oberleh­rer Klein v černé uniformě SS stál v neděli před vchodem na hřbitov s po­kladničkou a žádal příspěvek. Proti sbírkám nebylo zásadního odporu pro zlikvidování žebroty na vesnici.

 

Zapomenuté pohraničí