Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nacionalisté vyrazili do ulic Varšavy. Pálili fotky Tuska i vlajky EU a Německa

11. 11. 2021

Nacionalisté vyrazili do ulic Varšavy. Pálili fotky Tuska i vlajky EU a Německa

Dnes 17:39, 11.11.2021 – Varšava

Pavol Minárik, ČTK, Právo

 

Poláci ve čtvrtek oslavují Den nezávislosti, kterou po 123 letech získali 11. listopadu 1918. Ve Varšavě a dalších městech si událost připomínají nacionalistické organizace i jejich odpůrci. Ulicemi polských měst pochoduje přes 100 tisíc lidí.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nacionaliste-vyrazili-do-ulic-varsavy-palili-fotky-tuska-i-vlajky-eu-a-nemecka-40377795

Varšavu ochromil pochod nacionalistů, spálili podobiznu expremiéra Tuska

Desetitisíce lidí dnes v polském hlavním městě přišly na tradiční pochod nacionalistů ke svátku nezávislosti. Někteří účastníci spálili německou vlajku a podobiznu opozičního předáka, bývalého premiéra Donalda Tuska, uvedl server Onet.pl, podle kterého se pochodu účastní mimo jiných i zástupci polské a italské krajní pravice.

"Jsem celý žhavý do ještě tvrdší práce ve prospěch nezávislého Polska," napsal Tusk v reakci na spálení plakátu se svou fotografií.

Pochod se varšavský starosta, opoziční politik Rafal Trzaskowski, pokusil zakázat, ale vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) jej prosadila s tím, že bude mít státní charakter.

Zdroj: ČTK

https://www.aktualne.cz/prave-se-stalo/#articleshort-b1cae5da430511ec9106ac1f6b220ee8