Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na vnitru sepsali komunikační strategii k Ukrajině. Má tam být i návod, jak nakládat s dezinformátory

12. 9. 2022

Na vnitru sepsali komunikační strategii k Ukrajině. Má tam být i návod, jak nakládat s dezinformátory

11. 9. 2022 josh-xy  

Vláda prostřednictvím Ministerstva vnitra připravila strategii, jak by měli politici mluvit k lidem o válce na Ukrajině a o jejích dopadech na Česko. Resort pod vedením Víta Rakušana (STAN) píše, že Česko je nyní v předposledním nejhorším scénáři, kdy „radikálové a populisté, pravděpodobně podporovaní z Ruska, šíří poplašné zprávy, vyhrožují a zneužívají současné problémy ke svým cílům“. Politici i složky státu dostaly podle SeznamZpráv.cz ve strategii mimo jiné pokyny, jak s „dezinformátory“ naložit.

Speciální komunikační kampaň Ministerstva vnitra má podle zjištění SeznamZpráv.cz za cíl uklidnit české obyvatele, kteří jsou prý vystrašení. Češi se podle Rakušanova ministerstva bojí kvůli energetické krizi, možné jaderné katastrofě v Záporožské jaderné elektrárně nebo jsou prý „vystrašeni“ z lidí utíkajících před válkou.

Interní návrhy kampaně, sestavené Krizovým informačním týmem, který se má skládat z analytiků, specialistů na komunikaci a „odborníků na dezinformace“, mají nabízet komunikační strategie, jež zajistí například to, aby se lidé nezačali obracet proti Ukrajině či politikům i jednotlivým složkám státu; doporučují, jak zakročit v boji proti „dezinformátorům“ a „manipulátorům“.

Ve strategii s názvem Nebát se a nenaletět zaznívá, že Česko je na čtvrtém nejhorším scénáři z pěti a že je nutné rázně zasáhnout, jelikož „radikálové a populisté, pravděpodobně podporovaní z Ruska, šíří poplašné zprávy, vyhrožují a zneužívají současné problémy ke svým cílům“.

Politici prý nyní musí k lidem mluvit jednotně, zatímco další složky státu půjdou do boje s „dezinformacemi“ a „manipulacemi“ a budou je vyvracet.

Když dojde na násilí nebo vyhrožování, má se prý zveřejňovat, jak pachatelé dopadli. Radí se: „Koordinovaná medializace opatřeni bezpečnostních složek/justice ve stíhání a vyšetřování trestné činnosti.“

Pokud se pak ozvou hlasy domácností, které si budou stěžovat, že nemají na energie, má jim vláda dle týmu oborníků vysvětlit, že jsme v „energetické válce“ a říci jim, že vláda nečeká na evropské řešení, nýbrž jedná.

Strategie má totiž vysvětlovat od vlády, že: „Stojíme za Ukrajinou, nebojíme se Ruska, přitom pomáháme českým občanům“ a že „stát vyčlenil na pomoc lidem 177 miliard a má před zimou z 84 procent plné zásobníky plynu“.

Lidem je prý také nutné vysvětlit, že především romští uprchlíci s maďarským pasem, kteří se do Česka podle serveru „nechali zlákat vidinou finanční podpory“ v Česku peníze nedostanou a budou posláni do Maďarska.

O tom, že situaci řeší hlavně „neziskovky“, mají prý všichni mlčet. „Dezinformátoři“ prý udělali na sociálních sítích z těchto organizací „podezřelé spolky, které jen čerpají dotace od státu“ a je tak podle týmu z Rakušanova ministerstva nutné odvrátit od těchto organizací pozornost.

Kromě toho má být nutné opakovat lidem, že je nutné „zachovávat klid“ a že nám nehrozí hrozba ozáření kvůli případnému incidentu v největší evropské jaderné elektrárně v Enerhodaru.

„Putin je zbabělec. Válku, kterou na Ukrajině rozpoutal, není s to vyhrát. Proto hrozí, vydírá a chová se jako terorista,“ mají prý politici říkat lidem a upozornit je, že jaderná havárie není pro naši zemi hrozbou, tou má být „panika“.

Ministr vnitra Vít Rakušan si ustanovení týmu zaměřeného na krizovou komunikaci pochvaluje. „Jejich úkolem je vytvářet kampaně, informační kampaně v době krizí, ale samozřejmě, a my se nebudeme před populisty v tomto tématu schovávat, samozřejmě jejich úlohou je čelit dezinformacím. Ano, aktivně vyhledávat dezinformace, strategické dezinformace, které mohou škodit strategickým zájmům České republiky a mohou být i součástí širší dezinformační kampaně proti naší zemi,“ vysvětlil na počátku září poslancům.

pokec24.cz