Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Letnou dorazili odpůrci Fialy. Vřelo to

27. 11. 2022

Na Letnou dorazili odpůrci Fialy. Vřelo to

26.11.2022 17:29 | Reportáž

V sobotu 26. listopadu se uskutečnila další demonstrace proti vládě. Tentokrát v Praze na Letné, kde se sešlo několik stovek lidí. Z hrdel demonstrantů se opět neslo volání „demisi, demisi, demisi“, případně „fialovej hnus, fialovej hnus, filovej hnus“ a do třetice „generální stávka, generální stávka, generální stávka“.

Letnou se neslo stejně jako v minulých týdnech Václavským náměstím volání „demisi, demisi, demisi“, případně fialovej hnus, fialovej hnus“ a „generální stávka, generální stávka“. To se neslo z hrdel stovek demonstrantů, kteří se sešli na protivládní akci, jež se odvolávala na demonstraci na Letné z roku 1989.

„My, když se všichni spojíme, tak ten tlak vyvinout dokážeme, když půjdeme všichni,“ neslo se volání z pódia.

Akce začala ve 14 hodin odpoledne. Svolala ji iniciativa Národní rada obnovy a apelovala na občany, že je třeba konečně něco dělat v čase, kdy se na Česko řítí ekonomická krize, inflační krize, energetická krize a vláda s tím nic nedělá. Tak to vidí svolavatelé této akce.  

 

Na demonstraci promluvil také Radek Novotný, zakladatel spolku Pravda o vodě. Konstatoval, že situace s vodou je v Česku špatná. „Problém je, že politici prodali právo na to koncernům, aby nám prodávaly vodu z našich vlastních studní. S jediným cílem: hromadit peníze na svých účtech v zahraničí,“ rozčiloval se.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

Cítím

5%

Necítím

93%

Nevím / Je mi to jedno

2%

hlasovalo: 25955 lidí

Současní politici podle Novotného v systému ponechali ve vlastnictví státu jen trubky, jen infrastrukturu, do které je třeba investovat. „Ale my víme, že k tomu, abychom si prodávali vodu, žádné zahraniční koncerny nepotřebujeme. Trautenberking u našich studní nepotřebujeme,“ hřímal z pódia, že model stojící na moci zahraničních korporací lze narušit.

Na demonstraci zaznělo také volání po nastolení míru i požadavky, aby vláda Petra Fialy (ODS) přestala podporovat Ukrajinu. Nechybělo ani volání po odchodu Česka z Evropské unie a z NATO. Stejně jako na Václavském náměstí se také na Letné hovořilo o tom, že podle organizátorů akce Česká televize a další média hlavního informačního proudu nešíří pravdu a přišel čas sjednotit všechny odpůrce tohoto systému a táhnout za jeden provaz.

V závěrečném prohlášení organizátorů akce zaznělo, že občané dnes nerozhodují o svých osudech. Rozhodují o nich elity, které nechávají vyvádět české zisky zahraničními firmami pryč z Česka.

„To, že jsme se tady sešli, je důkazem, že si uvědomujeme, že je třeba, aby se vláda věcí našich vrátila do našich rukou... Nyní jde o samotnou svébytnost České republiky a jejích obyvatel... My víme, že změna je nevyhnutelná a změna přijde,“ stálo v prohlášení organizátorů s tím, že teď je načase čelit vládě občanskou neposlušností.

Poté přednesli dvacet požadavků na vládu.

V první řadě je prý třeba ještě více snížit zastropované ceny energií, což celou republiku z pohledu demonstrantů vyvede z ekonomických problémů. Kromě toho je prý třeba odvolat celé vedení ČEZ, které vyváží elektřinu za 70 eur, ale Čechům prodává za 300 až 400 eur, nezaslouží si vedení společnosti nic jiného než odvolání. Stejně tak je z hlediska organizátorů nutné odejít z lipské burzy a uzavřít dohodu na dodávky levného plynu na tuto zimu. A aby bylo plyn kam uskladnit, stát by měl skoupit zásobníky plynu a současně koupit do státního vlastnictví jak vodárenskou síť, tak všechny ostatní zásadní sítě. Nelze se prý vyhnout ani ukončení obchodu s emisními povolenkami.

Expert na energetiku Vladimír Štěpán volal též po tom, aby Česko společně se Slovenskem provedlo studii přínosů a problémů členství Česka a Slovenska v EU. „Zatím nám vychází, že na to doplácíme pěti sty miliardami korun za rok,“ prohlásil Štěpán.

Z pódia se také neslo volání po konci cenzury a autocenzury a nechyběl požadavek pustit před kamery ČT také zástupce tzv. alternativních médií a na druhé straně zakázat působení těch zahraničních neziskových organizací, které oslabují suverenitu České republiky.

Po sedmnácté hodině se akce nachýlila k závěru.

/www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Konec-cenzury-Fialovej-hnus-Demisi-Na-Letnou-dorazili-odpurci-Fialy-Vrelo-to-721630