Jdi na obsah Jdi na menu
 


Musíme se starat o lidi, kteří nikdy nemají existovat?

18. 1. 2023

Musíme se starat o lidi, kteří nikdy nemají existovat?

Alexander Losev*) u Dmitrije Kulikova v tv.pořadu „Formula smysla“

20230114

 

„Formula smysla“ je tradičně prvním z programů, který začíná posuzovat „Davos“… „Davos“, to je sešlost, na níž miliardáři vykládají milionářům, jak bude žít všechno ostatní obyvatelstvo Země. A při pochopení tendencí, které tam zaznívají, lze dojít k určitým závěrům. My jsme svého času došli k závěru, že ceny energonosičů v Evropě půjdou nahoru, protože jejich klimatický program byl naprosto šílený.

 

Takže fórum začíná v pondělí, ale už teď se na stránkách Davosského fóra objevila zpráva o rizicích. A mně zajímala globální rizika ohrožující lidstvo letos, napřesrok a v horizontu 10 let. Zajímalo mě, zda Ukrajinu – konflikt, který podpálili, počítají mezi rizika? Byl, jsem překvapen tím, že ne, žádné závěry neudělali a když se díváte, jak to všechno hodnotí, vzpomenete si na klasika - Puškina v jeho souboru čtyř jednoaktovek „Malá tragédie“, kde píše o začátku moru…

 

Proč mě rozčílila ta zpráva o rizicích? Byli to oni, kdo roznítil konflikt, v němž umírají tisíce vojáků i civilistů, mimochodem oné Ukrajiny, kterou nechtěli přijmout mezi sebe. Tak tento hnědý mor – ti se uzavřeli v Davosu, kde budou popíjet šampáňo, a rizika, o kterých tam daleko v horách debatují, se nijak netýkají té tragédie, která se teď odehrává na východních územích, částečně osvobozených, ale částečně stále ještě okupovaných Ukrajinou.

 

Hlavním rizikem, o němž nyní v Davosu debatují, je krize ceny života. Ukazuje se, že růst cen energonosičů, inflace, zpřetrhání dodavatelských řetězců a obchodních vztahů s Ruskem, vedly k prudkému zdražení všeho. A miliardáři vykládají milionářům, že největším rizikem je pro světové elity – krize hodnoty života ve vyspělých zemích. Protože mnozí si ze školy pamatují, co se stalo v období Francouzské revoluce. Přičemž odpověď na otázku, co s tím – nedávají. Nejspíš nebudou dělat nic pro řešení, neodvolají protiruské sankce – včetně sankcí na vývoz ruského obilí do potřebných zemí, jehož úrodu loni Rusko zaznamenalo rekordní. Navíc sklizeň na Ukrajině bude letos výrazně nižší, pak stoupne cena života na celém světě.

 

Dalším rizikem je životní prostředí a anomální výkyvy počasí. Klima, klima a znovu klima – oni jiný program pro letošek nemají!

 

Dalším problémem, o němž tam hovoří, jsou hospodářské války. A opět nezmiňují Ukrajinu – u nich je to válka mezi USA a Čínou o Tajwan a s tím související omezení dodávek.

 

Je tam digitální bezpečnost, ale není tam válka na Donbasu…

 

Je tam propast v hodnotách mezi elitou a obyvatelstvem, problémy sociální mobility. Je zřejmé, že svět, který budují, kvůli němuž lámou země a obyvatelstvo, že ten svět připravují k distributivní ekonomice a k bůhvíčemu dalšímu

 

Ještě zajímavější je desetiletá perspektiva.

Už tam není krize ceny života – zřejmě počítají s jejím překonáním.

Vůbec tam není geopolitika – nejspíš počítají s porážkou Ruska a s možností levného čerpání jeho přírodních zdrojů.

Hlavní je tam opět změna klimatu a možný neúspěch snah o jejím zamezení, živelní pohromy, surovinová krize, migrace.  A to je všechno!

 

Takže za největší problém považují sociálně-politické nepokoje, které mohou vzniknout v Evropě, v USA kvůli šílené politice vůči Rusku, Číně. Politika a ideologie naprosto zaměnily zdravý rozum v ekonomii.

 

Ještě se zmíním o analytikovi z Credit Suisse, který se jmenuje Zoltán Pozsar, který v pokračování témat Davosu píše, co jsou to dodavatelské řetězce a globální výroba – že dodavatelské řetězce jsou ve skutečnosti  odrazem toho, jak za ně platíte. Když Trump začal obchodní válku s Čínou, když začala válka s kovidem, když začaly protiruské sankce, napsal Zoltán Pozsar, že  válka, bez ohledu na to, zda je hospodářská nebo vojenská, má 5 následků:

 

  • Válka ždycky vyvolává inflaci. Jak budete bojovat proti inflaci, jestliže neodstraníte hlavní faktor? Pokud vedete válku proti Rusku, s inflací nic udělat nemůžete. V USA se sice inflace zpomalila, ale proč? Jen díky tomu, že koncem minulého roku dolar silně zpevnil vůči ostatním měnám – cena zboží v juanech, jenech, eurech pro Američany klesla. Takže zpevnění dolaru vytvořilo problémy partnerům USA, ale v samých USA snížilo inflaci – takže to je takový malý export deflace k partnerům …
  • Válka vytváří ohromné problémy pro průmysl,
  • Válka vytváří ohromné problémy  pro pohyb zboží a obchod,
  • Válka zavírá finanční kanály a hlavně:
  • Válka mění všechny čtyři druhy hodnoty peněz – nominální, úrokové sazby, měnové kurzy, hodnota zboží vyjádřená v těchto penězích.

 

A uvádí na příkladu Tolstého Války a míru, že lze i natvrdlému člověku vysvětlit cokoli. Jestliže ale lidé už něco vědí a jsou si svými znalostmi jisti, vysvětlit jim už nic nelze, protože tohoto vysvětlení už nepřijmou. A to je hlavní problém světové ekonomiky:

  • Nikdo nebude naslouchat tomuto vysvětlení.
  • Nikdo nebude bojovat proti válce.
  • Hnědý mor – to je normální.
  • Zavřít se v Davosu – je normální.

 

Ale udělat něco pro změnu této situace – to je chápání Davosu nedostupné!

 

Probíhající krizi jsme spolu probírali už koncem  prosince a došli jsme k závěru, že se naše ekonomika velmi dobře adaptovala k hospodářské válce, a máme velmi dobrou perspektivu růstu. Ano, bude to těžké, část odvětví se bude muset přeorientovat, někde to bude trvat dlouho, někde to poroste, jinde bude pokles, ale perspektivu rozvoje máme příznivou.

Pokud jde o rubl: - vidíme menší devalvaci v závěru roku, související s velkými nákupy měn na nelikvidním trhu. Za posledních pět obchodních dní překročil obrat na Moskevské burze 2 biliony rublů a byl zaznamenán nárůst ochodů v dolarech o cca 30%.  Nyní ale dolar je na mediálním kurzu 65 rbl. Faktory, které stabilizovaly rubl loni – kladné saldo obchodní bilance, atd., zůstávají. Proto netřeba propadat panice, nebo někam utíkat. Předpoklad pro kurs dolaru – mediální úroveň k rublu je 65 – vše je tatím stabilní.

 

Cena ropy: - The Economist píše, že ekonomické otevření Číny po karanténě vytváří obrovské předpoklady pro růst cen surovin, Čína bude opět nakupovat významné množství ropy, plynu a dalších surovin a Evropané, zvyklí na pokles ceny, pokud Čína nekupuje, narazí na dvojí problém – přechodně mají teplé počasí, nicméně zima, řečeno s Puškinem – k nim po Svatém týdnu přijde. Takže uvidíme, co budou povídat o cenách plynu. Jestliže čteme, že cena plynu poklesla na 800 (čerstvě na 600) dolarů, je třeba chápat, že jde pouze o vyrovnávací nákupy. Takže to, co předpovídá Davos, že krize ceny života, inflace – bude nadlouho. Je otázkou, zda to vydrží jejich politické systémy, jejich obyvatelstvo…

Tolik zatím úvahy ekonomické, a nyní si po anglosassku zafilozofujme…

Přeložil St. Hroch

Přišlo e-poštou