Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mukačevo - Ukrajinci provokují maďarskou menšinu

15. 10. 2022

Mukačevo - Ukrajinci provokují maďarskou menšinu

15.10.2022 15:24

Úřady Mukačeva v Zakarpatí (v minulosti Podkarpatská Rus, součást Československa) se rozhodly odstranit ze sloupu na místním hradě Palanok sochu turula, maďarského mytologického loveckého sokola. Má být nahrazen ukrajinským trojzubcem.

Rozhodnuto o tom bylo ve čtvrtek zastupiteli a hned ten den byl turul ze sloupu stojícího v areálu hradu odstraněn. Historické muzeum Mukačeva totiž příkaz k vykonání demontáže dostalo okamžitě. Maďarský symbol bude nahrazen malým státním znakem Ukrajiny, tzv. Trojzubcem. Ukrajinská strana odůvodňuje své kroky negativním pohledem Ukrajinců na symboliku turula

Turul je bájný pták, který měl zavést Maďary na místo dnešního Maďarska. Pro Maďary je to důležitý národní symbol. Mukačevo leží v tzv. Zakarpatí, kde žije původní maďarská menšina, dnes tvořící asi 10 procent obyvatelstva.

Rozhodnutí mukačevských úřadů již kritizoval János Árpád Potápi, státní tajemník v kanceláři maďarského premiéra. „Rozhodnutí výkonného výboru zastupitelstva města Mukačevo odstranit symbol města ze zámku, který byl v roce 2008 restaurován do původní podoby, je hluboce šokující a pobuřující,“ uvedl Potápi. Dodal, že o to více šokující bylo, že plastika byla „odstraněna v rekordním čase, hned odpoledne“.

Potápi také upozornil, že „v zemi s evropskými hodnotami má zásadní význam vzájemný respekt a ochrana památek a památníků,“ a to i ve vztahu k národnostním menšinám. Podle představitele maďarské vlády jsou kroky ukrajinské strany "extrémně nepromyšlené” zejména v kontextu probíhající války.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si potom   v pátek předvolal ukrajinského chargé d'affaires a akci označil  za „zbytečnou provokaci“.  Dodal, že nezáleží na tom, kdo „provokaci“ s odstraněním turula zinscenoval, protože úkolem Maďarska je nyní „postavit se za Zakarpatské Maďary“.

Dodejme, že ukrajinské úřady léta provádějí politiku, která je pro Zakarpatské Maďary zpravidla nepříznivá. Od roku 2017 proto Maďarsko blokuje integraci Ukrajiny do NATO, konkrétně v souvislosti s ukrajinskými zákony o vzdělávání a státním jazyku, zaměřenými proti národnostním menšinám. Vláda Viktora Orbána navzdory tlaku USA zdůraznila, že neodstoupí, dokud ukrajinské úřady nezmění diskriminační zákony.

Je v této souvislosti připomenout, že moderní ukrajinský nacionalismus stojí také u kořenů dnešního konfliktu na Ukrajině, když po převratu v roce 2014, začala být ruské menšině a ruskojazyčnému obyvatelstvu upírána základní práva. Struktury Evropské unie a NATO takovým ukrajinským excesům jen přihlíželo.

Jan Urbach, vaše věc.cz