Jdi na obsah Jdi na menu
 


Migranti na řeckých hranicích hodili „ručník do ringu“ - na rozloučenou způsobili lesní požár

30. 3. 2020

Migranti na řeckých hranicích hodili „ručník do ringu“ -  na rozloučenou způsobili lesní požár

 

„Chcete si v této těžké době udělat radost? Podívejte se na tento obrázek!“. Takto a podobně oslavují řecké servery tureckou evakuaci migrantů od řecké hranice na řece Evros. Přikládám asi nejsdílenější řeckou fotografii, která ukazuje jen hromady odpadků, které zbyly na místě, kde ještě včera na řecké pohraničníky a policisty útočili tisíce migrantů. Během včerejška tisíce autobusů najatých tureckou vládou odvezly migranty od řecké hranice do vnitrozemí.

 

Podle řeckého serveru El.gr je důvodem evakuace migrantů vypuknutí epidemie koronaviru v jednom z táborů. Server pronews.gr uvolnění hranice oslavil titulkem „Turci hodili do ringu ručník - kvůli COVID -19 po měsíci přerušili obléhání Řecka“. Z řecko – turecké hranice však přichází i méně radostné záběry. Migranti svoji poslední noc na hranici strávili opravdu stylově. Zápalné „koktejly molotov“ házeli na řecké opevnění tak intenzivně, až se jim podařilo způsobit velký lesní požár.

 

Řeckým hasičům se jej na vlastní straně hraničního plotu podařilo po celonočním boji s plameny dostat pod kontrolu. Žár byl v některých místech ale tak intenzivní, že armáda musela hasičům vyslat na pomoc speciální tank Leopard 2 upravený na hasící vozidlo. Na turecké straně se kvůli tisícům migrantům nepodařilo zkoordinovat hasičský zásah. Velká část lesa lehla popelem. A s ní i většina táborů, v nich doposud přebývali migranti. Ráno v Turecku někdo hodně vysoko postavený rozhodl o evakuaci migrantů. Na místo byly vyslány tisíce autobusů, které celý den nakládaly a odvážely migranty.

 

Problémy Řeků tím však zřejmě zdaleka nekončí. Večer přinesl twitterový účet #StandwithGreece informaci, že turecká armáda pomocí přístrojů na rádio-elektronický boj ruší signál vysílaček police, hasičů a záchranné služby. V době šířící se epidemie COVID -19 jde o obzvláště zákeřný způsob napadání sousední země, který ohrožuje životy civilistů. Z Turecka se ozvala i paramilitární organizace Šedí vlci. Řekům poslal vzkaz: „Tohle není konec. Počkejte po koronvairu!“ Šedí vlci jsou paramilitární organizace, která je v řad evropských zemí zakázaná jako teroristická skupina. Její členové mají v Turecku i v Evropě na svědomí desítky tisíc vražd a dalších násilných skutků. Na jejich setkání v roce 2018 současný turecký prezident Recep Erdogan vyhlásil plán obnovy Osmanské říše. „Turecka od Vídně po Čínu a od Kavkazu po Saharu“, jak řekl Erdogan.

 

Řekové proto dále pokračují v opevňování hranice. Včera do prostoru hraničního přechodu Kastanies instalovali velkou kovanou dvojitou mříž, kterou by bylo velmi obtížně přeřezat i pomocí výkonných kotoučových brusek. Dokáže dokonale uzavřít prostor přechodu. Na třetím obrázku jej přiváží vojenský nákladní tahač.

 

90755986_982479832192528_947044171418435584_n

Vydáno: 29.3.2020  v  18.35   Autor: admin, nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář