Jdi na obsah Jdi na menu
 


Migranti na hranicích právě teď. Turecká helikoptéra narušila řecký vzdušný prostor. Příště jí sestřelíme.

5. 3. 2020

Migranti na hranicích právě teď. Turecká helikoptéra narušila řecký vzdušný prostor. Příště jí sestřelíme.

Davy jsou řízeny zvenčí. Jako v seriálu Živí mrtví

5. 3. 2020

 

Záplavu stanů a davy migrantů ukázaly záběry z vrtulníku na turecko-řecké hranici. Záběry pořídil turecký ministr vnitra. Na turecké straně se shromažďuje ohromné množství migrantů, kteří se chtějí dostat do zemí Evropské unie. Řecko se tomu snaží zabránit.

 

Migranti se podél hranice se přesouvají v autobusech a minibusech, zřejmě se souhlasem a na náklady tureckých úřadů. Pozemní hranice mezi Tureckem a Řeckem je dlouhá asi dvě stě kilometrů a většinu z ní tvoří řeka Evros.

 

Dnes ráno vlétla na řecké území turecká policejní helikoptéra, pohybovala ve výšce 30 metrů, tedy poměrně těsně nad zemí. Na řecké straně setrvala několik sekund a poté se vrátila, popsal reportér agentury DPA.

 

Řecká policie rozhání migranty slzným plynem

 

Řecká strana považuje přítomnost turecké helikoptéry nad svým územím za porušení hranic. Hrozí, že pokud se bude situace opakovat, vrtulník sestřelí.

 

„Prezident Erdogan nám řekl, že je hranice otevřená. Na hranici nám turecká policie řekla, že Řekové přechod neotevřeli, a poslali nás k řece, kde jsou čluny. Na druhé straně jsou ale Řekové, kteří nás vrací zpátky do Turecka,“ popsal situaci reportérovi deníku El País migrant z Afghánistánu.

 

Migranti se snaží prolomit zátarasy

 

 

U přechodu Pazarkule (na severu řecko-turecké hranice) je v délce 10 kilometrů plot postavený Řeckem již v roce 2012. Právě zde se v posledních dnech shromáždilo skoro deset tisíc migrantů. Řecko brány zcela uzavřelo zábranami a ostnatým drátem. V blízkosti vytvořili běženci tábor.

 

Jak Turci řídí migranty

 

Turecké úřady zakázaly novinářům přístup do tábora a komunikují s migranty na aplikaci WhatsApp a Telegram. Migranti dostávají od Turků falešné zprávy, že Řecko v příštích dnech otevře hranice, nebo že pro ně přijedou přijedou lodě z Evropské unie.

 

Většina snímků, které proniknou na veřejnost tak pochází přímo od migrantů, kteří jsou všichni vybaveni mobilními telefony. Druhým zdrojem snímků jsou turečtí novináři.

 

Proud migrantů je manipulovaný, čemuž nasvědčuje i skutečnost, že na turecko-bulharské hranici se žádné velké skupiny migrantů jako v Pazarkule zatím neobjevily.

 

Většině pokusů přejít hranici řecká policie zabránila slzným plynem, některým migrantům se ale podařilo plot překonat. Prostříhali ho nůžkami, které jim podle řecké policie dali sami turečtí policisté, což potvrdil deníku El País i jeden uprchlík.

 

“Připomíná to seriál Živí mrtví (Walking Death). Dav je chvíli nehybný, pak se dá do pohybu. Pak se zase zastaví….” vypověděl očitý svědek. Přímo na místě také operují zástupci neziskových organizací.

 

Řecko hranici opevnilo a vyslalo tam mnoho vojáků a policistů, jejichž přesný počet je odhadován na několik tisíc. Požádalo též evropskou agenturu Frontex, aby v příštích dnech poslala na pomoc 700 lidí, lodě a hlídkové vozy. Žádosti dosud nebylo vyhověno.

 

Vláda v Aténách tvrdí, že od víkendu zabránila 25 tisícům pokusům o ilegální přechod hranice. Turecký prezident Erdogan hovoří o „více než 100 tisících běženců, kteří přešli“ a „brzy jich bude více než milion“.

www.arfa.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář