Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová se ve svém proslovu nezmínila o přispění SSSR ke sjednocení Německa

9. 11. 2019

Merkelová se ve svém proslovu nezmínila o přispění SSSR ke sjednocení Německa

© Sputnik / Igor Zarembo

09.11.

 

Devátý listopad byl osudovým dnem pro německé dějiny, prohlásila kancléřka SRN Angela Merkelová na slavnostní akci v kapli memoriálu Berlínská zeď, věnované 30. výročí „mírové revoluce“ v Německu.

Kancléřka se ve svém projevu nezmínila o roli SSSR a sovětského prezidenta Michaila Gorbačova ve sjednocení Německa.

„Devátý listopad byl osudovým dnem pro německé dějiny. V tento den vzpomínáme také na oběti pogromů v roce 1938... 9. listopad, kdy se zvláštním způsobem protínají hrozné a šťastné okamžiky našich dějin, nás učí, že musíme rozhodně bojovat proti nenávisti, rasismu a antisemitismu. Učí nás dělat vše, co je v našich silách, abychom uchránili svobodu a demokracii, lidskou důstojnost a právní stát. 9. listopadu 1989, před 30 lety, byla Berlínská zeď prolomena a poté padla. Ještě krátce před tím málokdo věřil, že je něco takového možné,“ řekla Merkelová v kapli na pamětním místě, kde se dosud nachází část Berlínské zdi v centru německého hlavního města.

Podle jejích slov měla „mírová revoluce v NDR statečné příklady“ – připomněla hnutí Solidarita v Polsku, Chartu 77 v Československu, demokratické hnutí v pobaltských zemích a „otevření ,železné opony’ v Maďarsku. Tato „výzva ke svobodě“ vedla podle slov Merkelové k vytvoření „nových demokracií ve střední a východní Evropě, Německo a Evropa dokázaly nakonec srůst“.

„Berlínská zeď – to je historie. Učí nás, že neexistuje zeď, která rozděluje lidi a omezuje svobody, která by byla tak vysoká a široká, aby ji nebylo možné zbořit,“ dodala Merkelová ve svém proslovu k hostům ceremoniálu, mezi nimiž byli nejvyšší představitelé Německého spolkového sněmu i Spolkové rady Německo, politici, mládežnické delegace ze zemí východní Evropy, zástupci církve.

Předtím prezident SRN Frank-Walter Steinmeier písemně poděkoval Michailu Gorbačovovi za přispění ke sjednocení Německa a vyjádřil politování v souvislosti s dnešní úrovní rusko-německých a rusko-evropských vztahů. Podle Steinmeierových slov „jsme nezapomněli a nikdy nezapomeneme, že zázrak mírového sjednocení mé země a konec rozdělení Evropy nebyly možné bez odvážných a lidských rozhodnutí, které jste tehdy osobně přijal“.

Výročí pádu Berlínské zdi

Od října 2019 do října 2020 se bude v Německu konat tzv. výroční rok německé jednoty, pro který byla zřízena vládní komise. Výročí se bude týkat několika velkých dat, zejména 9. listopadu 2019 v Berlíně a po celém Německu se budou konat oslavy věnované 30. výročí pádu Berlínské zdi, 3. října 2020 - 30 let německé jednoty.

Berlínská zeď je vybavená a opevněná státní hranice Německé demokratické republiky, postavená kolem západního Berlína, která existovala od 13. srpna 1961 do 9. listopadu 1989. Rozdělovala nejen západní a východní část města, ale také oddělovala Západní Berlín od území Německé demokratické republiky. Byla postavena na základě doporučení porady tajemníků komunistických a dělnických stran zemí Varšavské smlouvy a na základě rozhodnutí generálního tajemníka Německé demokratické republiky Waltera Ulbrichta.

9. listopadu 1989 vláda NDR zrušila pod vlivem masových protestů omezení komunikace se Západním Berlínem a 1. června 1990 zcela zrušila hraniční kontrolu. 3. října 1990 se NDR a Západní Berlín staly součástí SRN.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář