Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová odsoudila vyhnání Němců. Nemá podle ní morální ani politické ospravedlnění

30. 9. 2021

Merkelová odsoudila vyhnání Němců. Nemá podle ní morální ani politické ospravedlnění

    Svět

    20. června 2018  17:20

    BERLÍN - Pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce podle kancléřky Angely Merkelové neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, i když tehdejší události byly následkem nacistické diktatury. Merkelová to ve středu řekla v Berlíně při vzpomínce na oběti vysídlení. Ze zemí střední a východní Evropy bylo po druhé světové válce odsunuto 12 až 14 milionů Němců.

 

   „Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ řekla Merkelová. „To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ zdůraznila šéfka německé vlády, která v této souvislosti hovořila o „hořké nespravedlnosti“.

 

     

    Angela Merkelová a Horst Seehofer v Berlíně.

    Na konferenci se vyjádřila k vyhnání Němců po druhé světové válce.

 

    Jenom z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců, z nichž velká část se postavila na stranu nacistického režimu. Česko-německá deklarace z roku 1997 v této souvislosti hovoří o vyhánění a nuceném vysídlení. Podle česko-německé komise historiků při něm přišlo o život 15 000 až 30 000 Němců.

 

    Zeman s výroky Merkelové nesouhlasí

 

    "Reakce pana prezidenta: Hluboký nesouhlas!" napsal Ovčáček. Předtím na twitteru poukázal na postupimskou konferenci z roku 1945, na níž spojenci legitimizovali odsun německého obyvatelstva ze středoevropských zemí.

 

    "Výrok kancléřky Merkelové pochází z projevu na Dni připomínky útěku a vyhnání. V tomto kontextu je také třeba výrok vnímat. Nejde o polemiku s německými sousedy a nikterak ani nezpochybňuje podstatu Česko-německé deklarace. Podstata deklarace spočívá ve stanovení historické kauzality a v oboustranném odmítnutí vznášet právní nároky, které by vyplývaly z komplikované minulosti," uvedlo ministerstvo zahraničí…

 

Autor: ČTK

 

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/pro-vyhnani-nemcu-neexistovalo-moralni-ani-politicke-ospravedlneni-tvrdi-merkelova.A180620_144337_ln_zahranici_ele

 

Poznámka ČNL: Na našich stránkách se věnujeme  i pamětím našich hraničářů z období předmnichovském i pomnichovském. O jejich boji na obranu republiky i svých domovů. Přinášíme články o úloze tzv. sudetských Němců, jíž sehráli v době první republiky, druhé republiky i  „protektorátu“. Nejednou jsme přinesli texty, které pojednávají o rozhodnutí Postupimské konference o přesídlení německého obyvatelstva z Československa, Polska, Maďarska. Toto nám sdělili diplomatickou cestou a my jsme stejnou cestou jim souhlasně odpověděli. Na konferenci W. Churchill naléhal na urychlení přesídlení německého obyvatelstva z Československa. On to byl, kdo tuto problematiku otevřel. Německo tehdy nemělo svou vládu. Jménem Německa spojenci rozhodovali, vykonávali na jeho území svrchovanou moc.

To vše paní kancléřka Merkelová nevěděla? Myslíme si, že věděla a přesto silně a nepřípustně „upravovala historii“.

Musíme vždy o uvedených historických událostech říkat pravdu a kritizovat její přepisování!

 

Vyhnání Němců z Československa, Polska a Maďarska se nekonalo. Tento termín postupimská konference nestanovila. Šlo o přesídlení (transfer, odsun). Němci si později vytvořili termín vyhnání, který nemá žádné opodstatnění.