Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová - Německo potřebuje dobré vztahy s Ruskem, ale…

17. 12. 2020

Merkelová - Německo potřebuje dobré vztahy s Ruskem, ale…

 

Německo potřebuje dobré vztahy s Ruskem, ale nemůžete zavírat oči před kontroverzními body, argumentovala ve středu německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu.

Angela Merkelová, německá kancléřka

17. prosince 2020 - 09:01

 

„Na jedné straně musíte vidět, že existuje touha po dobrých strategických vztazích s Ruskem, to jsem vždy říkala, ale nesmíme zavírat oči před realitou,“ odpověděla Merkelová na otázky zákonodárců.

 

Merkelová jako příklad „kontroverzních bodů“ uvedla případ ruského opozičního politika Alexeje Navalného a vraždu Kleinera Tiergartena.

 

„Navíc je postup v minském procesu na Ukrajině pomalý,“ dodala kancléřka.

 

Podle Merkelové není ve vztazích s Ruskem nutný „nový začátek“. Dříve se uvádělo , že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na setkání s delegací německé strany Alternativa pro Německo poukázal na to, že je třeba přehodnotit a obnovit vztahy mezi Moskvou a Berlínem.

 

Zástupci Alternativy pro Německo se setkali v Moskvě s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem. Ministr hovořil mimo jiné s místopředsedou německé strany Tinem Chrupallou. Během návštěvy, kterou Rusko považovalo za „velmi důležitou“, vyjádřila delegace poslanců AfD ostrou kritiku politické atmosféry v Německu.

 

Tino Chrupalla řekl Lavrovovi, že AfD, přestože je největší opoziční stranou, je „zdiskreditována a někdy pomlouvána“.

 

Chrupalla rovněž kritizoval sankce EU vůči Rusku za Navalného případ s tím, že jeho strana je znepokojena stavem německo-ruských vztahů.

 

Znepokojení nad vztahem vyjádřil také Lavrov, který uvedl, že „mezi Berlínem a Moskvou vzniklo mnoho problémů a je jich stále více“.

 

Lavrov rovněž vyjádřil své překvapení nad kontroverzí ohledně návštěvy AfD, protože představitelé ruské opozice byli dříve přijímáni významnými politiky v Německu. Řekl, že Rusko „je v kontaktu se všemi důležitými politickými silami v Německu, zejména s AfD, která je největší opoziční silou v parlamentu.“ Šéf ruské diplomacie ocenil stranu za její příspěvek k dvoustranným vztahům a uvedl, že vztahy vyžadují „revizi a možná obnovení“.

 

Chrupalla, společně se zahraničním expertem své  strany Arminem-Paulem Hampelem, také vyzval k dokončení rusko-německého projektu plynovodu Nord Stream 2 .

 

(rp,prvnizpravy.cz,kresy,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář