Jdi na obsah Jdi na menu
 


Média - Změna klimatu může udělat z Ruska supervelmoc

13. 11. 2019

Média - Změna klimatu může udělat z Ruska supervelmoc

© Sputnik / Ilya Timin

00:11 13.11. 2019

 

Klimatické změny otevírají Rusku neocenitelné možnosti upevnění jeho statusu na mezinárodní scéně, píše izraelský list Haaretz. Jak může mít stát užitek z globálního oteplování?

Autor příspěvku Jonathan Jakobson se domnívá, že zemi prospívá její výhodná zeměpisná poloha. Před asi deseti lety geologové zjistili, že 30 procent světových zásob zemního plynu a 13 procent světových zásob ropy se nachází pod ledovci polární zóny severní polokoule. Postupně s táním věčně zmrzlé půdy v Arktidě se tyto zásoby stávají přístupnějšími, mj. i pro Rusko.

Změna klimatu dělá kromě toho nadějnými obchodní trasy přes Severní ledový oceán. Novinář zdůrazňuje, že největší zisk z toho budou mít země, které mají přístavy v Severním a Baltském moři, především Rusko.

Očekává se, že budou-li tyto mořské trasy fungovat po celý rok, přemístí se dvě třetiny obchodu ze Suezského průplavu na nové trasy.

Jakobson předpovídá, že Rusko dokáže změnit mapu globálního obchodu, o jejímž charakteru po dlouhou dobu rozhodoval Západ v čele s USA.

Dodává, že země může mít užitek z globálního oteplování v podobě růstu objemů zemědělské výroby kvůli přístupnosti půdy vhodné pro rozvoj zemědělství.

Klimatická krize neexistuje?

Podle vědeckých signatářů Evropské klimatické deklarace žádná klimatická krize neexistuje. Petici adresovanou generálnímu tajemníkovi OSN Antoniu Guteressovi podepsalo více než 500 vědců a profesionálů ze čtrnácti zemí, kteří se zabývají klimatem.

„Klimatické modely, na kterých jsou založeny katastrofické vize, předpovídají mnohem větší oteplování, než odpovídá realitě,“ upozorňuje Evropská klimatická deklarace.

Uvádí se, že petici zorganizoval nizozemský profesor geofyziky Guus Berkhout, jehož cílem je, aby v debatě o klimatu bylo slyšet více názorů, nikoli jen ty alarmistické.

Vliv skleníkových plynů na oteplování je dle vědců přeceňován a klimatická změna nezpůsobuje extrémní projevy počasí. „Neexistují žádné statistické důkazy o tom, že globální oteplování zesiluje hurikány, záplavy, sucha a podobné přírodní katastrofy nebo je činí častějšími,“ míní vědci.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář