Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matovič - Sputnik V je na Slovensku. Země bude moci zrychlit očkování o 40 %

1. 3. 2021

Matovič - Sputnik V je na Slovensku. Země bude moci zrychlit očkování o 40 %

© Foto : Facebook / Igor Matovic

Slovensko

17:41 01.03.2021(aktualizováno 18:22 01.03.2021) Získat krátkou URL

 

Slovenská armádní letadla přivezla z Ruska první várky vakcíny Sputnik V. Předseda vlády Igor Matovič uvedl, že s Ruskem je domluvena dodávka 2 milionů dávek, což zemi umožní zrychlit vakcinaci o 40 %.

 

Premiér Matovič během tiskové konference na letišti v Košicích, kde za jeho zády stál letoun s otevřeným nákladním prostorem, v němž bylo vidět zásilku Sputniku V, uvedl, že nehledě na to, že Slovenko začne nyní na základě výjimky ministerstva zdravotnictví očkovat i touto vakcínou, většina očkování bude probíhat pomocí preparátů nasmlouvaných přes Evropskou unii.

 

„Většina vakcín budou vakcíny z EU,“ uvedl během tiskové konference a dodal: „Myslíme si, že je mimořádně správné nakoupit i ruskou vakcínu, spolehlivou vakcínu, a umožnit lidem nechat se očkovat tou vakcínou, kterou chtějí.“

 

Slovenský předseda vlády dále uvedl podrobnosti dodávek ruského preparátu do jeho země.

„V průběhu následujících dvou měsíců dostaneme milion dávek (…). Následně v květnu a červnu další milion dávek,“ prohlásil Matovič s tím, že „věří, že Rusko dodrží termíny a množství“.

„Slovensko bude moci zrychlit očkování (díky Sputniku V – red.) o více než 40 %,“ dodal na téma očkování v zemi předseda vlády.

 

Matovič následně poděkoval ministru zdravotnictví „za odvahu“, že jeho rezort umožnil použití ruské vakcíny, která zatím nebyla schválena ze strany Evropské lékové agentury, na území Slovenska.

 

Očkování Matoviče Sputnikem V

„Jsem úplně otevřený kterékoli vakcíně, která se bude na Slovensku používat,“ odpověděl na otázky novinářů, zdali by se nechal očkovat Sputnikem V.

Ministr zdravotnictví následně uvedl, že zatím bude vakcína převezena ke kontrole, kde budou státní orgány zkoumat právě dovezenou výrobní šarži.

Během tiskové konference se novináři tázali, kolik dávek vakcíny Sputnik V Slovensko aktuálně získalo.

„Toto je ještě únorová dodávka, ta činí 200000 vakcín pro 100 000 lidí,“ odpověděl Matovič.

 

„Obrovská výhoda této vakcíny pro Slovensko je, (…) že přibližně 300 000 lidí se chce nechat očkovat toto vakcínou, kteří by se jinak očkovat nenechali,“ uvedl slovenský předseda vlády na téma dosažení kolektivní imunity v jeho zemi. Vyzval také, aby se na několik měsíců odložilo politikaření v případě vakcín.

„Moci o 40 % zrychlit očkování je skvělá věc,“ dodal.

Předseda vlády mimo jiné uvedl, že jeho vláda tajnůstkařila, aby bylo možné vše dovést do úspěšného konce. Očkování pomocí Sputniku V přitom má podle plánu začít během dvou týdnů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hcq medication for sale

Morrisjuill,29. 12. 2022 18:34

https://www.hydroxychloroquinex.com/# do you need a prescription for hydroxychloroquine

ryvprpfqfydu

wwupvg,8. 5. 2022 19:32

hydroxychloroquine side effects eye https://keys-chloroquinehydro.com/

when erectile dysfunction meds quite working

uso medical abbreviation,14. 8. 2021 20:43

hydroxychloroquine for malaria https://plaquenilx.com/# where do you get hydroxychloroquine