Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarsko se obává, že některá ze zemí EU pošle své vojáky na Ukrajinu

28. 2. 2023

Maďarsko se obává, že některá ze zemí EU pošle své vojáky na Ukrajinu

Budapešť se znepokojením sleduje dodávky zbraní na Ukrajinu a obává se, že tam některá ze zemí EU pošle své vojáky. Oznámil to dnes, 27. února, maďarský premiér Viktor Orbán.

Ilustrační foto

28. února 2023 - 07:20

 

Orbán při zahájení jarního zasedání národního parlamentu vyjádřil vážné znepokojení nad tím, že „celá Evropa krůček po krůčku sklouzává do války“.

Premiér poznamenal, že země Evropské unie již posílají tanky ukrajinským silám, v současné době jednají o přesunu stíhaček a „pokud to bude pokračovat, pak se najdou tací, kteří budou chtít poslat vojáky na Ukrajinu“.

Na pozadí toho, co se děje, maďarský premiér znovu potvrdil, že jeho vláda je pro mírové řešení ukrajinského konfliktu.

 

 

„Chtějí nás zatáhnout do této války, ale žádám vás, abyste nepodléhali provokacím,"  řekl Orban. Poznamenal také, že Maďarsko podporuje mírový plán pro Ukrajinu, který vypracovala Čína.

 

„Potřebujeme příměří, potřebujeme mírová jednání, takže Maďarsko trvá na míru z tribuny každého mezinárodního fóra,"  pokračoval šéf vlády.

 

 

Orbán navíc znovu ostře kritizoval protiruské sankce EU, především v oblasti energetiky. Omezení dodávek paliva vyvolalo prudký nárůst cen v Evropě a v roce 2022 vzrostly náklady Maďarska na energii o 10 miliard EUR.

„Brusel vytáhl tyto peníze z kapes Maďarů pomocí sankcí," dodal Orbán.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.