Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarsko nepřijme afghánské migranty, odmítá nechat Maďary platit za katastrofální zahraniční politiku

21. 8. 2021

Maďarsko nepřijme afghánské migranty, odmítá nechat Maďary platit za katastrofální zahraniční politiku

21. 8. 2021 josh-xy  

Maďarsko nepřijme afghánské migranty bez jakýchkoli omezení, řekl ministr zahraničí na ministerstvu zahraničních věcí a obchodu Levente Magyar.

Magyar připomněl, že v nedávné minulosti byl každý schopen sledovat úplný vojenský a politický kolaps v Afghánistánu, když se mezinárodní síly v čele se Spojenými státy rozhodly po 20 letech opustit zemi, což vyvolalo scény chaosu v hlavním městě země Kábulu.

„Když Američané oznámili stažení, maďarská vláda prohlásila, že tento proces musí proběhnout tak, aby se Afghánistán nemohl znovu stát semeništěm mezinárodního terorismu a zemí masové migrace,“ řekl a dodal, že operace bohužel nesplnila očekávání, která přijala a formulovala velká část světa.
 

Jak řekl, maďarská vláda není ochotna nechat maďarský lid zaplatit za důsledky tohoto nesprávného geopolitického rozhodnutí a nesprávně provedené geopolitické akce.

„Nepřijímáme očekávání, iniciativy a výzvy, aby Maďarsko přijalo bez omezení každého, kdo chce v těchto těžkých dnech a týdnech opustit Afghánistán,“ uvedl.

Magyar také hovořil o tom, že Maďarsko stále v jednom případě činí výjimku: vážně uvažují o tom, jak by mohli pomoci těm, kteří v posledních dvaceti letech pracovali pro maďarské týmy jako tlumočníci nebo v jiných kvalitách.

Jak řekl, jsou s těmito lidmi v kontaktu a posuzuje se, jak by jim mohli pomoci. Magyar řekl, že Maďarsko je vojenským spojencem Spojených států, ale zároveň díky své síle může Amerika na globální scéně dělat věci, které nikdo jiný nedokáže.

Dodal, že k vojenskému stažení nemělo dojít tímto způsobem.

„To, co nyní vidíme z Kábulu a různých částí Afghánistánu, je děsivé a domnívám se, že by to mohl být začátek éry – nejen pro Střední Asii a Střední východ, ale pro celý svět – v souvislosti s migrací i mezinárodním terorismem. Rozhodně to bylo nežádoucí a možná se tomu dalo i vyhnout.“

Ti, kdo dnes chtějí opustit Afghánistán, se podle Magyara mohou dostat do Turecka bez větších překážek a „je na našich tureckých přátelích, aby se s touto situací vypořádali“. Myslí si, že pokud migranti přijdou přes Turecko, budou na hraničním přechodu Röszke (se Srbskem) během několika dní, takže se musíme připravit na vážnou vlnu potenciální migrace.

„Nebojím se, že by bezpečnost Maďarska byla ohrožena,“ řekl a dodal, že přesto musí Maďarsko dát všem svým partnerům jasně najevo, že je nepřijatelné, aby taková rozhodnutí přijímaly velmoci, aby v tomto případě prováděly kroky s katastrofickými důsledky. Postoj premiéra Viktora Orbána, že Evropa se musí chránit před nelegálními migranty, se v evropské politice stává stále více mainstreamem. “

pokec24.cz