Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lula srovnal akce Izraele v Gaze s německou genocidou Židů

20. 2. 2024

Lula srovnal akce Izraele v Gaze s německou genocidou Židů

 

20.2.2024 11:35

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva v neděli přirovnal akce Izraele proti Palestincům v pásmu Gazy ke genocidě spáchané Německem za II. světové války na Židech. Řekl to na tiskové konferenci v Etiopii, kde se účastnil summitu Africké unie.

Lula da Silva prohlásil, že to, co se v současnosti děje v pásmu Gazy, je genocida, „válka vycvičené armády proti ženám a dětem“. Prezident si stěžoval na nedostatek správy věcí veřejných v mezinárodním společenství. Jako vojenské akce, které nedostaly souhlas Rady bezpečnosti OSN  zmínil americkou invazi do Iráku a útok NATO na Libyi a nakonec izraelskou invazi do Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bleskově reagoval, že srovnání, které učinil Lula da Silva  znamenalo „překročení červené linie“  a současně  ujistil, že Tel Aviv vede obranné boje.  Izraelský ministr zahraničních věcí Israel Katz oznámil, že   brazilský velvyslanec bude předvolán na  ministerstvo a bude mu předán   formální protest proti slovům brailského prezidenta.

Poslední  izraelsko-palestinský konflikt  začal  7. října loňského roku ofenzívou  Hamásu, po níž izraelská armáda zahájila vojenský protiútok a masivní   bombardování a ostřelování   Gazy. Izrael také zahájil  úplnou blokádu palestinského území , včetně odříznutí od potravin, léků, elektřiny a vody.  Izrael říká, že v důsledku útoku Hamásu zemřelo 1200 lidí, většinou civilistů. Na palestinské straně zemřelo asi 29 000 lidí,  většinou žen  a dětí.

Stanislav Kliment

vasevec.cz