Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lotyšsko neví, za jaké peníze teď bude žít

26. 12. 2019

Lotyšsko neví, za jaké peníze teď bude žít

Ljubov Stěpušova

14. prosince 2019

Po odchodu ze Sovětského svazu mělo Lotyšsko v úmyslu vydělávat na bankovních operacích a tranzitu. Oba sektory krachují a Riga nyní neví za jaké peníze bude žít.

Spojené státy zavřely lotyšské banky

Průmysl je zničený, zemědělství stagnuje na kvótách EU a je pod ruskými sankcemi. Přes 20 let se budoval finanční sektor a nyní jej během necelých dvou let rozbily USA.

Ještě v roce 2017 pracovalo v zemi 16 místních bank a 10 filiálek zahraničních. To zajišťovalo práci přibližně deseti tisícům lidí a ještě 22,5 tisíce osob pracovalo ve vedlejších strukturách. Bankovní sektor přispíval do HDP až 4,5 procenty – třikrát více než zemědělství a dvakrát víc než obor IT.

Ovšem spojenci Lotyšska, Američané v osobě ministra financí USA rychle odhalili, že deset ze šestnácti místních bank poskytovalo obsluhu fiktivním společnostem podezřelým z placení nebo legalizace šedého a dokonce i kriminálního kapitálu. Za urychlení transakcí (i během jednoho dne) dostávaly své dobré odměny. K těmto platbám dopomáhal nejen ruský byznys, ale i společnosti mnohých zemí SNS a ECB to nijak nevzrušovalo. V dubnu 2017 ukončila ECB službu dolarových převodů všech lotyšských bank, neboť na ně USA uvalily sankce za praní špinavých peněz jejich prostřednictvím. V únoru letošního roku zakázal americký ministr financí všem svým finančním institucím otevírat a vést korespondenční účty s druhou největší lotyšskou bankou ABLV Bank. Ta se potom sama zlikvidovala. Kromě uvedených obvinění byla banka uznána „odpovědnou za účast při nákupu nebo vývozu balistických raket pro Severní Koreu“.

Po nějaké době byl v Rize zatčen Ilmar Rimševič, šéf banky Lotyšska za vydírání a přijetí úplatku 100 tisíc eur. V mediích se objevila zpráva o vymáhání úplatku od akcionářů Norvik banky jakýmsi „úředníkem ve finančním sektoru země.“

Američtí přátelé přitvrdili v nátlaku a lotyšské banky uzavřely 35 % vkladů v bankovním sektoru a navíc i to co se týkalo údajných fiktivních společností. Bankéř Rungainis předpověděl, že takto zůstanou v Lotyšsku 3 až 4 fungující banky.

Rusko uzavřelo lotyšský tranzit

Bývalý lotyšský ministr informací Matess uvedl: „Myslím, že za současného stavu, rétoriky a jednání (ve vztahu k Rusku) uvidíme jen snižování tranzitu. Teoreticky je možné všechno, ale prakticky vidíme pro nejbližší roky jen zhoršování situace.“ Řekl: „Jak jsme uzavřeli bankovní sektor, uzavřeme i tranzit.“ A dodal: „Nevidím, že by vláda něco navrhla. Namísto toho odtrháváme celá města , jako je Ventspils. Považuji to za velmi špatné. Upozorňuji, že se přístav Ventspils dostal pod sankce téhož ministra financí USA prostřednictvím jeho správce Lembergse. Sankce na něj byly vloženy podle zákona Magnitského namířeného proti oligarchům, kteří stojí  ‘proti klíčovému evropskému spojenci’“ (patrně je to Lotyšsko).

Podle amerického úřadu si Lembergs „přivlastnil státní aktiva“, fungoval ve „vyvlastnění státních aktiv pro své zájmy“ a činil se „ve věcech spojených s úplatkářstvím“. Sankce stanovují, že ve lhůtě 30 dní musí všechny organizace zastavit práci s vedením přístavu Ventspils. Lembergs podal demisi, ale Lotyšsko musí označit společnosti a podniky, které s ním mohou být propojeny, aby práce s ním skončila. Jejich účty budou ukončeny

Matiss záležitost uzavřel: „Lotyšsko nemá hranice s Čínou, Kazachstánem ani s Uzbekistánem, kde se také dá nakládat. Nevidím žádnou možnost, jak nahradit ztracený tranzit. Když jsme toto ukončili, uzavíráme celé odvětví země, jímž je tranzit. Vše končí.“

Bývalý ministr hospodářství Lotyšska Vjačeslav Dombrovskij v rozhovoru pro Baltnews.iv poznamenal, že kdyby Rusko v Baltském moři nevybudovalo přístavy Usť-Luga, Vysock a Primorsk, byl by objem přepravy nákladů ve všech lotyšských přístavech dvojnásobný.

Jak bude Lotyšsko vydělávat?

Politik ze strany Soglasije řekl: „Tato otázka je aktuální jako nikdy předtím. Důvod k optimismu nevidím. Budou-li erurofondy, potom bude (ekonomický růst) asi 3 %, bez nich 2 % ročně.“ Uvedl, že tato úroveň je srovnatelná s průměrnou úrovní hospodářského růstu v Evropě. „Rosteme-li jako ostatní v Evropě, je to stagnace. Znamená to, že mladí, perspektivní a talentovaní budou nadále odjíždět. Zůstávat budou staří lidé a penzisté. Spirála půjde dolů.“

Lotyšsko je na prahu snížení subvencí od EU podle rozpočtového plánu na roky 2021 až 2027 o 15 až 30 %. Rusko nedávno oznámilo, že v Usť-Lugu je dostatek vybudovaných kapacit, aby bylo možno obejít se bez pobaltských nákladových přístavů.

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář