Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lorenz Knorr, německý antifašista - střípky z jeho života

27. 7. 2022

Lorenz Knorr, německý antifašista - střípky z jeho života

 

Narodil jsem se 18.7.1921 v Chebu. Moji rodiče byli vychováni v demokratickém duchu. Na Lidové a Občanské škole v Chebu jsem dostal nejlepší vysvědčení. Studovat jsem ale nemohl, protože chyběly peníze. Tak jsem se vyučil řemeslu typografie a tiskařství. Odbornou školu jsem ukončil s vyznamenáním.V patnácti letech jsem byl zvolen předsedou mladých knihtiskařů, o něco později předsedou Socialistické mládeže. Tím jsem se stal také členem DSAP (Německá sociálně demokratická strana dělnická).

 

Po vpádu německo-fašistických vojsk na území ČSR osídlené Němci  jsem se dostal do vězení. Po propuštění jsem se  s ostatními postavil na dobře připravený antifašistický odpor: vylepování plakátů a sabotážní činy. Také jako voják jsem byl na straně antifašistů a založil jsem ilegální buňky. Kvůli "rozvratu branné síly" mě odsoudil válečný soud k trestné rotě do Afriky. Tam jsem utrpěl těžké zranění: prohlášen za neschopného válčit! V době rekonvalescence jsem dostal studijní dovolenou a složil jsem zkoušku mistra. Následovalo přeškolení na radistu branné moci. Pro antifašistický odpor jsem s přáteli zřídil zahraniční rozhlasovou síť. Měl jsem spojení do Londýna k mému vystěhovanému stranickému předsednictvu DSAP (doklady existují).

 

Po válce vysídlili němečtí antifašisté  z ČSR dobrovolně. U Mnichova jsem obstaral pro mé rodiče i pro mě byt. Jídla bylo velmi málo! Od roku 1947 jsem působil jako  zvolený zemský sekretář Socialistické mládeže "sokolníci", od roku 1950 jako spolkový sekretář a člen předsednictva: zodpovědný za výchovu a vzdělání. V této funkci jsem řídil republiky dětí a mládeže založené na samosprávě.

 

V roce 1948 jsem se oženil, v roce 1950 se narodil náš syn. Byl vychován v demokratickém duchu.

 

Jako spoluredaktor a později šéfredaktor "Mladého společenství" jsem napsal mnoho textů k pedagogickým otázkám, později jsem psal na toto téma také knihy. Jako vedoucí funkcionář SPD jsem jedno desetiletí náležel kulturně politickému výboru a politickému výboru mládeže v předsednictvu strany. Měl jsem přednášky v tuzemsku i v zahraničí,  ke kanceláři "Mezinárodní sokolníci" jsem patřil několik let. Od roku 1961 do roku 1985 jsem se dvěma popř. čtyřmi dalšími stál v čele Západoněmecké mírové unie. Také jako řečník jsem se zúčastnil několika světových  kongresů za mír, odzbrojení a rozvoj. Jako autor knih jsem dosud zveřejnil 25 knih, také v odborných časopisech se nacházejí moje publikace. Už léta jsem sice plně zaměstnaný důchodce, ale zůstanu nadále činný ve státně občanské sféře a budu nadále přednášet v tuzemsku i cizině. Moji dřívější vlast navštěvuji rád, také Františkovy Lázně a Jáchymov za účelem léčení.

 

 

V roce 2006 mě vyznamenal tehdejší ministr České republiky J. Paroubek na Pražském hradě za antifašistickou činnost před a po 30.9.1939, za obranu ČSR  a její obnovení po 8.5.1945. Městem Frankfurt/M. jsem byl vyznamenán za antifašistický odpor. 10.12.2010 jsem dostal cenu za lidská práva.