Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listina základních práv a svobod, cenzura a její zákonné předpoklady

11. 4. 2019

Základním problém je, že ustanovení o cenzuře, zakotvené v Listině základních práv a svobod, není naplňováno. Kde je zákon, který omezuje svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace? Nic o něm nevíme. Tento zákon, aby mohla legálně fungovat cenzura, musí být vydán. A s tímto zákonem musí být plně v souladu i tzv. pravidla komunity FB, která by měla být veřejně dostupná. Ani tomu tak není.

 

Národní řešení těchto problémů může mít alternativu v  mezinárodní úpravě. FB je bezpochyby mezinárodní společností. Pak je nutné, jak jsem přesvědčen, vycházet  z Všeobecné deklarace lidských práv, zejména z článku 19.  Článek 28 deklarace dále říká: "Každý má právo na to, aby vládl takový společenský a mezinárodní řád, ve kterém by práva a svobody stanovené v této deklaraci byly plně uskutečněny." Mezinárodní úprava zřejmě musí vycházet i  z dalších deklaraci rozvíjejících norem.  A poté stejně musí platit, že "zásady komunity" na FB musí být v souladu s mezinárodní úpravou. 

 

Z uvedených důvodů se domníváme, že v současnosti prováděná cenzura FB nemá právní základ a tudíž je protiprávní a měla by být co nejdříve zastavena. Pokud je tomu jinak, je záležitostí několika minut, kdy nám vrchnost FB může sdělit, jak to s jejich cenzurou je. Doložit, že je v souladu s příslušnou zákonnou úpravou a že my se mýlíme, že jsme neinformovaní.  A co ještě považujeme za nutné? Aby FB přestal utajovat své "zásady komunity", publikoval je  a dal každému skutečnou možnost odvolat se proti jeho rozhodnutí.  O něm by neměl rozhodovat sám FB, který chlácholí, že ještě jednou se na text, který je v údajném rozporu s pravidly komunity, někdo podívá, ale tím hra na odvolání zpravidla končí. Článek zmizí v propadlišti a po čase se vše opakuje. O odvolání by měl rozhodovat, pokud bude cenzura skutečně nutná, a nebude jen klackem, jímž bude jedna mocenská skupina bít druhou, aby mohla zvítězit v politickém zápase a ujmout se vlády, nějaký rozhodčí orgán, nezávislý na FB i státní moci.

 

Máme všichni právo, jak zakotvuje Všeobecná deklarace lidských práv,  na "takový společenský a mezinárodní řád, ve kterém by práva a svobody stanovené v této deklaraci byly plně uskutečněny".

 

Proto by příslušné orgány naše či mezinárodní měly zakročit, aby cenzura, uskutečňovaná FB, schovávající se za "pravidla komunity",  skončila nebo aby dostala potřebnou zákonnou  úpravu, je-li to nezbytně nutné. Veďme na toto téma diskuse, hlasme se o svá práva!  Každé kritické vyjádření na adresu FB je velmi důležité. Sázky jsou totiž velmi vysoké. Hraje se nejen o naše ústavní práva, o demokracii a svobodu společnosti, ale i o právní stát.

 

 

12. dubna 2019

Dr. O. Tuleškov

 

P.S. Prosíme o podporu. Jsme nyní na www.ceske-narodni-listy.estranky.cz . Navštěvujte nás, začínáme. Jakmile návštěvnost se zvýší, umožníme diskusi i na těchto stránkách.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář