Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letoun včasné výstrahy a řízení NATO AWACS na základně v Německu

27. 12. 2020

Letoun včasné výstrahy a řízení NATO AWACS na základně v Německu

„Nemusí se to stihnout“: Welt se obává nového kola „spirály hrozeb“

© AP Photo / Frank Augstein

13:24 27.12.2020Získat krátkou URL

 

Německý list Die Welt označil éru rozvoje hypersonických zbraní za hrůzu pro evropskou bezpečnost. Kromě toho napsal o novém kole „spirály hrozeb“.

 

Autoři článku připomněli cvičné vypuštění mezikontinentálních raket z ruské ponorky v Ochotském moři. Tenkrát zazněl na vojenské letecké základně USA v Německu poplašný signál o reálném vypuštění rakety.

 

Podle jejich názoru svědčí daný případ o tom, že USA nevylučují možnost raketového útoku na Evropu a jsou proto pořád ve střehu. Přitom přiznali, že kvůli rychlosti zbraní existuje riziko, že „nestihnou reagovat na poplach“.

 

    „Po vzniku takzvaných hypersonických zbraní se stávají staré způsoby informace a protiraketové obrany marnými a čas na reakci se dramaticky snižuje,“ praví se v článku.

 

Analytici z berlínského analytického ústavu zahraniční politiky mají za to, že hypersonické zbraně mohou porušit rovnováhu mezi jadernými státy a zabránit jednáním o odzbrojení.

 

Podle jejich slov vedoucí pozice v oblasti hypersonických zbraní obsadily Rusko a Čína, kdežto USA „vynakládají všechny síly“, aby snížily zaostávání. Poznamenali, že Vladimir Putin nemá obavy ohledně nových projektů USA, poněvadž Rusko má účinné prostředky odporu, protivzdušný raketový systém S-500 a „jistou modernizovanou záchytnou raketu“.

sputnik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář