Jdi na obsah Jdi na menu
 


Le Figaro - Rusko vsadilo na obilnou diplomacii a rozhodlo správně

8. 9. 2020

Le Figaro - Rusko vsadilo na obilnou diplomacii a rozhodlo správně

 

Ještě před 20 lety Rusko vyprodukovalo pouze 30 milionů tun obilí, ale podle odborníků může toto číslo za pět let vzrůst na 100 milionů tun.

Ilustrační foto

8. září 2020 - 10:16

 

Pokrývá tedy nejen potřeby populace, ale také exportuje více než polovinu úrody. A jako nejdůležitější dodavatel obilí získává také výsadní postavení v mezinárodních vztazích, píše Le Figaro.

 

OSN se obává, zda po nedávné explozi v přístavu zůstane Libanon bez dostatečného množství jídla. Zehdy byly zničeny obrovské zásoby obilí - 120 tisíc tun. Okamžitě poté se Francie zmobilizovala a poslala do Bejrútu velké množství obilí a mouky. Libanon však potřebuje více, a proto se nyní stal atraktivním kupujícím pro globální vývozce obilí. Zejména pro Rusko, které již uspokojuje polovinu libanonských dovozních potřeb. Rusko obecně rozšiřuje svůj vliv ve Středomoří, píše Le Figaro, prostřednictvím „obilné diplomacie“.

 

Jak uvádí autor článku, Moskva řadu let zaujímá nejdůležitější místo na trhu s obilím. A vstupem do Středomoří se stala nezbytným partnerem pro země, které zažívají strukturální deficity. Ze 180 milionů tun exportovaných každý rok ve světě pochází téměř čtvrtina z Ruska. V tuto chvíli je Rusko na prvním místě ve vývozu obilí.

 

Dokázalo dosáhnout této pozice díky svým velkým otevřeným prostorům: 27 milionů hektarů je oseto obilím. Po roce 2000 se Putin rozhodl vsadit na tuto oblasti. Zejména modernizoval logistiku v černomořských přístavech. Takže za posledních 20 let do šlo v Rusku k nárůstu z 30 milionů tun obilí na více než 50 milionů tun a toto číslo v dobrém roce může dosáhnout 80 milionů tun. Díky tomu se Rusku daří nejen uspokojovat domácí poptávku, ale také exportovat 50–60%. Výsledkem je, že takový vývoz přinese Rusku zhruba 10 miliard dolarů ročně.

 

BFM TV: Ruský „obilný" průlom vyděsil Západ!

 

A při hledání kupců Rusko nemuselo dlouho bloudit. Našlo je na jihu středomořské oblasti. Třetina veškerého vývozu obilí na světě směřuje do zemí severní Afriky a na Střední východ a Rusko tento trh postupně dobývá. Rychle se stala důležitým partnerem pro tyto země a také investuje do infrastruktury.

 

Tato pozice vede k navázání privilegovaných vztahů se zeměmi Maghrebu. Egypt také před 20 lety nekupoval obilí z Ruska a nyní tři čtvrtiny veškerého dováženého obilí pochází z Ruska. V roce 2010 utrpělo Rusko špatnou sklizeň, dočasně zablokovalo vývoz obilí a Egypt zasáhla krize, ceny mouky a chleba prudce vzrostly.

 

Maroko nakupuje většinu svého obilí z Francie, ale rovněž oslovuje Rusko. Když Dmitrij Medveděv v roce 2017 navštívil Alžírsko a Maroko, byly na jednáních problémy s obilím souběžně s dodávkami zbraní a bezpečností.

 

Aby však Rusko mohlo zaujmout takové postavení, muselo překonat již uznávané hráče v regionu, například aby svrhlo USA. Francie dokázala odolat, ale vyváží 20 milionů tun obilí ročně, takže je pro ni obtížné konkurovat Rusku. Podle odborníků dnes na světě neexistuje žádná jiná země, která by mohla vrhnout stín na ruské prvenství v této oblasti.

 

Ruské orgány navíc nadále investují do rozvoje svých možností. Moskva modernizuje dopravní trasy kolem Černého moře a investuje do vědeckého výzkumu v zemědělství. Oteplování klimatu může v této věci hrát do rukou Ruska. Produktivita půdy na Sibiři se tak může zvýšit.

 

Podle odborníků tedy může Rusko za pět let vyprodukovat 100 milionů tun obilí ročně. Rusko proto hledá nové prodejní trhy: obrací se zejména na rovníkovou Afriku, Súdán a Nigérii. Dalším cílem jsou Katar a Saúdská Arábie, dodává Le Figaro.

 

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář