Jdi na obsah Jdi na menu
 


Le Figaro - NATO se chystá po pandemii předvést Rusku svaly!

11. 6. 2020

Le Figaro - NATO se chystá po pandemii předvést Rusku svaly!

 

NATO muselo kvůli epidemii zrušit svá největší cvičení v Evropě, ale bylo rozhodnuto provést řadu operací a cvičení.

Ilustrační foto

11. června 2020 - 10:10

 

Podle poněkud militantního propagandistického článku Le Figaro se konfrontace mezi Západem a Ruskem během koronaviru neoslabila, a proto se aliance nyní snaží prokázat svou bojovou připravenost.

 

Na území Polska začaly manévry pod názvem „Union Spirit“ jichž se účastní 4 tisíce amerických vojáků a 2 000 Poláků, které potrvá do 19. června. Zejména tam plánují opevnit řeku - jedno z nejobtížnějších koordinačních vojenských cvičení, píše Le Figaro.

 

Úřady ujišťují, že cvičení mají výhradně obranné cíle. V Moskvě však pozorně sledují průběh operace. Rusko v tom vidí útočný potenciál, poukázal list.

 

Tato operace byla součástí plánů cvičení Defender 2020, naplánovaných na toto jaro. V Evropě se očekávalo, že dorazí 20 000 amerických vojáků, ale plány musely být revidovány kvůli koronavirové epidemii. Než pandemie začala, dorazilo do Evropy pouze 6 000 Američanů. A teď, když je koronavirus téměř poražen, spojenci tak chtějí ukázat svého ducha. Podle autora článku může NATO nyní znovu prokázat svou sílu proti Moskvě (mimochodem plány manévrů Defender 2020 byly některými komentátory označeny za příliš podobné někdejší neslavné invazi pod názvem "Barbarossa" - pozn. red.)

 

„Union Spirit“ by měl spojencům v NATO a ve světě ukázat, že Západ má možnost cvičit i za epidemie, uvedl brigádní generál Brett Sylvia. Proto byly od všech účastníků odebrány testy na koronaviry a slibují, že to budou v budoucnu pravidelně.

 

Velení se bude provádět na dálku.

 

Pro Spojené státy je nesmírně důležité prokázat, že epidemická rizika již neovlivňují akceschopnost armády. „Dlouhodobý nedostatek mezinárodních cvičení by vedl ke snížení účinnosti a interoperability," tvrdil předtím generál Francois Lekuentre, šéf generálního štábu francouzských ozbrojených sil. Podle něj ostatně Rusko pokračovalo ve svých operacích.

 

CM: Pandemie nebrání NATO v provokaci Ruska na jeho hranicích

 

Stejná strategie platí i pro cvičení Baltops, která začala v Baltském moři v pondělí. Konají se každý rok v červnu, ale tentokrát je situace jiná. Aby se předešlo rizikům, cvičení se budou provádět pouze na moři. Zúčastní se jich 30 lodí a ponorek a asi 3 000 lidí. Ale poselství adresované Rusku zůstává stejné: že NATO zaručí stabilitu v Baltském moři, tvrdila velitelka Šesté flotily Spojených států. Dodala, že podle jejího názoru tato cvičení nemohou zhoršit situaci ve vztazích s Ruskem.

 

Jak autor článku poznamenává, strategická konfrontace s Moskvou se pandemií neoslabila, ale spíše naopak. Moskva podle něj vedla informační válku proti Západu a pokračoval ve svých tradičních vojenských operacích. V reakci na západní provokace posílila svou pozici v západních regionech(v tom je ale podstata konfrontace NATO a Ruska – aliance neustále posiluje své kontingenty na hranicích s Ruskem, to varovně reaguje, a na tuto reakci NATO sdělí, že je třeba posílit své pozice dalšími vojáky, výzbrojí a manévry – tato skutečnost ukazuje, že agresivní a provokační přístup padá jednoznačně na NATO – pozn. red.).

 

Ostatně západní síly si však dovolily bezprecedentní demonstraci síly v Arktidě, kam se vypravily tři americké válečné lodě. A dokonce minulý týden byla poblíž této zóny spatřena francouzská fregata, která tak vyhlásila svobodu plavby. A v jiných oblastech konfrontace rostla. Berlín zejména obvinil Moskvu z kybernetického útoku na Bundestag (což Moskva rozhořčeně odmítla a požadovala předložení důkazů – pozn. red.).

 

NATO začalo uvažovat o tom, jaké ponaučení přináší globální zdravotní krize. V pondělí přednesl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg téma o její budoucnosti do roku 2030. Podle Stoltenberga by mělo „zůstat z vojenského hlediska silné, být politicky jednotnější a mít globální přístup“. Zároveň označil hrozbu nejen za Rusko, ale také za Čínu, která prý narušuje rovnováhu moci (Stoltenberg hovoří o hrozbě „rusko-čínské osy“  –  pokud bychom tuto tezi přijali, pak musí tajemník NATO přiznat, že do této „osy“ je zatlačil svojí agresivitou Západ. Zadruhé, není jasné, co myslí „rovnováhou moci“, když země NATO vynakládají zhruba šestinásobně více prostředků na armádu a výzbroj, než obě jmenované země dohromady. Kdo tedy narušuje rovnováhu moci? – pozn. red.). Epidemie mimo jiné ukázala, jak důležité je čelit nevojenským hrozbám.

 

Stolteberg se přímo nevyjádřil k stažení americké armády z Německa, ale uvedl, že ani Evropa, ani Spojené státy samy nebudou schopny čelit novým výzvám, píše Le Figaro.

 

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář