Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kurz - Až překonáme pandemii, musíme zahájit kritickou diskusi o vztazích v EU

4. 4. 2020

Kurz - Až překonáme pandemii, musíme zahájit kritickou diskusi o vztazích v EU

29. 3. 2020

 

Místo vzájemné solidarity si vzájemně škodíme a snažíme se myslet hlavě na sebe. Rakouský kancléř Sebastian Kurz se pustil do ostré kritiky současných vztahů uvnitř EU. Jako příklad mimo jiné uvedl spor mezi Rakouskem a Německem o ochranné vybavení pro zdravotníky.

 

Zadržování zdravotnického materiálu

 

Podle některých rakouských médií až osobní rozhovor kancléře Kurze s německou kancléřkou Merkelovou přiměl německé úřady k tomu, aby propustily přes hranici kamiony s ochrannými pomůckami pro rakouské zdravotníky. Německo totiž předtím zakázalo vývoz ochranného zdravotnického zdravotnického materiálů s výjimkou „koordinovaných mezinárodních akcí“. O tom, zda se taková definice vztahuje i na zmiňovaný náklad do Rakouska, rozhodla až dvoutýdenní diplomatická jednání. „Nemůže se stát, že budeme muset dva týdny úplně sami bojovat za to, abychom zajistili, že kamion s ochrannými maskami, které jsme již zaplatili a naléhavě potřebovali, nezůstane viset na německé hranici. A přitom byli zároveň kritizováni za naše kontroly na hranicích s Itálií,“ řekl včera Sebastian Kurz deníku Kronen Zeitung.

 

Ve sporu s Německem také Švýcarsko

 

Podobných příkladů dnes podle něj existuje v Evropě mnoho a unie si s nimi neumí poradit. „Jakmile bude koronavirová pandemie překonána, budeme muset zahájit kritickou diskusi a debatu o našich vztazích,“ řekl Kurz. Do ještě ostřejšího sporu s Německem o zadržované ochranné masky se přitom dostalo i Švýcarsko. V tomto případě vedl spor dokonce až k diplomatickému napětí mezi oběma zeměmi. Německo totiž v prvním březnovém týdnu zadržovalo na svých hranicích kamiony s 240 tisíci ochrannými maskami, určenými pro potřeby švýcarských nemocnic. Švýcarská vláda si kvůli tomu předvolala německého velvyslance a oficiálně proti zadržování ochranných pomůcek protestovala i u německé vlády. Podle mluvčího švýcarského Státního sekretariátu pro hospodářství Fabiana Maienfische, citovaného deníkem NZZ am Sonntag, to navíc nebyl ojedinělý případ.

 

Rudolf Hruboň, Národní Noviny

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář