Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kurdská karta v Sýrii zasáhla USA

24. 11. 2019

 

 

Kurdská karta v Sýrii zasáhla USA

19. listopadu 2019

Vojenský odborník Anton Lavrov promluvil o významu událostí na severu Sýrie ohledně střetu Trumpa s Demokratickou stranou USA.

Trumpovo rozhodnutí nechat syrské Kurdy na holičkách vyvolalo silnou nevoli ministerstva zahraničí USA a Pentagonu. Kromě obvyklé kritiky se nespokojenost ukázala i jinak.

V New York Times vypustili velmi kritické memorandum k politice prezidentovy administrativy od váženého diplomata Williama Roebucka. Jde o mimořádného vyslance USA v celosvětové koalici pro boj s Islámským státem. Několik let pracoval v Sýrii s Kurdy a pomáhal jim vybudovat ozbrojené síly a orgány samosprávy. V dokumentu určeném jen omezenému okruhu svých vysoce postavených kolegů se rozhodl být otevřenější než na veřejnosti.

New York Times na Trumpa útočí běžně, činil tak už v době, kdy nebyl prezidentem. Právě uvedené vydání obvinilo prezidenta ze spiknutí s Ruskem, aby ovlivnilo volby. V průběhu dvouletého vyšetřování zvláštního prokurátora Mullera nebyly nalezeny žádné důkazy pro obvinění, ale tím se už nikdo nezabývá. V říjnu NYT spolu s některými dalšími předními novinami USA zveřejňovaly úniky o obsahu Trumpova jednání se Zelenským, což posloužilo jako důvod k zahájení  impeachmentu. Další vypuštěné informace se jménem váženého diplomata patrně není náhoda.

V memorandu, které zpočátku nebylo určeno ke zveřejnění, říká diplomat, že se proturečtí bojovníci v průběhu operace Pramen míru dopouštěli válečných zločinů a etnických čistek. Je mezi nimi nemálo islamistů podobných těm z IS nebo z al-Nusry. Zabíjení bylo natočeno na video a pokazilo to u Američanů obraz turecké armády. Podle Roebucka přišlo při operaci o život 200 civilistů a 10 tisíc lidí uteklo ze svých domovů v pohraničí.

Roebuck předpokládá, že Spojené státy udělaly málo, aby tureckou operaci odvrátily, ale chápe, že zamezit jí by bylo při tvrdé americké politice těžké. Erdogan byl připraven vydat rozkaz k útoku za každou cenu. Kdyby USA zůstaly, jejich tváři by to pomohlo, ale Kurdy by to od debaklu nezachránilo.

Náhlý odchod amerických vojsk v nejkritičtější chvíli spletl všechny karty obránců, podlomil jejich morálku a vedl k rychlé porážce. Nejenom na turecké a ruské obrněnce byly vrhány kameny. První to dostaly v Kámišlí mezi tureckým bombardováním a dělostřelbou americké kolony odjíždějící do Iráku. Ještě před měsícem ukázala americká televize bombardování obrněnců s americkými prapory kameny a shnilými rajčaty. Velmi nepříjemné od bývalých spojenců!

Lidé na Blízkém východě jsou od doby Pouštní bouře přesvědčeni, že zásahy USA v regionu jsou motivovány přístupem k uhlovodíkům. Vyvracet tento názor bude složité. Pro americkou diplomacii je urážlivé, že právě v Sýrii jsou velmi malé zásoby ropy ve srovnání s Irákem a Íránem. Až poběží těžba ropy na maximum, může tak stačit jen na omezenou podporu kurdské autonomie. I přesto považuje Roebuck další přítomnost armády v Sýrii za správnou.

Američtí vojáci se do Sýrie vrátili po několika týdnech nepřítomnosti. Trump tak předvedl svoji nedůslednost a impulzívnost. Dočasně to povzbudilo Kurdy, kteří pozastavili jednání s vládou. Ovšem Američané se vyhýbali účasti na událostech na severu země, nepomáhali a nepomáhají bránit kurdská města před tureckými islamisty. Dnes tu jsou vedle Kurdů oddíly pravidelné syrské armády a ruské vojenské policie.

Do oblasti se všechna americká vojska nevrátila. Z jednoho a půl až dvou tisíc amerických vojáků a několika stovek vojáků evropských spojenců jich zbývá méně než tisíc. Snížení není příliš velké a vojenské jednotky mají značně posílenou výzbroj. Přibyla bojová vozidla pěchoty Bradley. Vážně se uvažovalo o nasazení tanků Abrams na ochranu ropných polí.

Americká skupina hlídá jen několik nalezišť v málo obydlené poušti. Na mapě země je to jen malá skvrna. Snížil se i politický vliv USA na situaci. Diplomat připouští, že pro USA bude obtížné zdůvodnit svoji účast na poválečném procesu v Sýrii a obhájit zde účast jako základnu pro boj s terorismem.

Sdělení uznávaného zdroje  o velkých vojenských a politických neúspěších na Blízkém východě je velmi vážná rána na postavení Trumpa, kterého za to činí zodpovědným. Dnes je těžké odhadnout, jak skončí impeachment, ale je nepochybné, že z rukávu vytažená kurdská karta, uveřejněná ve vlivných amerických novinách, bude silným faktorem v politickém zápasu ve Washingtonu.

Převzato z Rusvesna.su

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář