Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kristina Larischová na sjezdu SL v Řezně

12. 7. 2019

 

 

Nejen německý velvyslanec v ČR, Ch. Israng, dělá ze sebe advokáta landsmanů, ale i generální konzulka ČR v Mnichově, Kristina Larischová se nám někdy jeví jako česká patronka SL 

 

Když šel pan dr. L. Zaorálek na Ministerstvo zahraničních věcí ČR, vzal si sebou paní Kristinu Larischovou. Do té doby pracovala v německé nadaci Fritz Ebert Stiftung v Praze. Svoje rozhodnutí zdůvodnil, že paní K. Larischová mu bude zajišťovat spojení s německou sociálně demokratickou stranou.

 

Na ministerstvu postupně prošla paní Larischová několika funkcemi. Již v srpnu r. 2017 však byla jmenovaná do funkce generální konzulky ČR v Mnichově. Když jsme sledovali první měsíce její činnosti v Bavorsku, zjistili jsme, že paní Larischová navštívila kdejaký subjekt „sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL)“. V několika z nich, nebo při jiných podobných příležitostech, také veřejně vystupovala, přednášela. Jak vyplývá z informací, které máme k dispozici, tak paní Larischová těmto svým aktivitám je věrná i nadále.

 

Když se zamyslíme nad úmyslem pana ministra L. Zaorálka, učinit z paní Larischové prostředníka mezi ním a německými sociálními demokraty, musíme se divit. Je-li paní Larischová generální konzulkou ČR v Mnichově, pak jaksi se minula místem svého poslání. V Bavorsku vládne celá léta Křesťanskosociální unie, sociální demokraté jsou v této německé spolkové zemi jasně druhořadou silou. Pokud by paní Larischová měla plnit své poslání, určené jí původně ministrem Zaorálkem, musela by být v jiné spolkové zemi SRN nebo přímo v Berlíně. A tam není. Tak jaký byl skutečný úmysl pana ministra Zaorálka s paní Larischovou?

 

Víme, že paní generální konzulka věnuje svou zvláštní pozornost SL. Vypadá to, podle dosavadní praxe, že paní Larischová bude spíše dělat jakéhosi zprostředkovatele mezi MZV ČR a SL. Její příchylnost k SL to nepřímo též potvrzuje. Rozhodně však nemůžeme souhlasit s tím, aby paní generální konzulka byla jakýmsi českým patronem SL. Její služební povinností, a za to je jistě i dobře placená, je hájit české státní a národní zájmy v Bavorsku, a ne podporovat v současnosti kulhající SL, aniž by dbala svých služebních povinností.

J. Skalský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář