Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kresy - Kontroverzní partner FB na kontrolu zpráv o Ukrajině

2. 4. 2020

Kresy - Kontroverzní partner FB na kontrolu zpráv o Ukrajině

Partneři Facebooku pro ověřování přesnosti informací (tzv. Kontrola faktů) o Ukrajině jsou VoxCheck a StopFake. Výběr posledního vyvolal kontroverzi.

2. dubna 2020 - 03:20

 

Jak uvedla Kateryna Kruk, manažerka veřejné politiky Facebooku na Ukrajině v pátek, Facebook zahajuje na Ukrajině program kontroly faktů ve spolupráci se dvěma „nezávislými“ subjekty: VoxCheck a StopFake. Příspěvky, které označí jako falešné nebo s nimi bude manipulováno, budou uživatelům Facebooku zobrazovány méně často, což omezí jejich dosah. Uživatelé (čtenáři) budou také upozorněni, že vidí falešné zprávy.

„Weby a domény, které neustále zveřejňují nepravdivé informace, budou mít také menší distribuci a jejich schopnost vydělávat a umisťovat reklamy bude odstraněna,“ píše se v oficiálním oznámení.

Tady by měla být reklama, uvidíme

 

Facebook zajistil, aby obě organizace vybrané pro kontrolu faktů o Ukrajině byly certifikovány nezávislou IFCN (International Fact-Checking Network).

Avšak volba StopFake na Facebooku jako ověřovatele informací byla kontroverzní. Podle Christophera Millera, korespondenta BuzzFeedNews pro východní Evropu, který také spolupracuje s RFERL, Politico, The Times a Guardian, je tato volba znepokojující. Podle novináře StopFake „se v posledních letech stále více politizuje“. Miller obvinil ředitele StopFake Jevhena Fedčenka, že politicky není nestranný a „hovoří proti svobodě tisku a zpráv kritickým vůči vládě nebo který neobsahuje jeho preferovaný jazyk“.

Miller také oznámil, že se dozvěděl, že dárci StopFake, včetně britské vlády, omezili financování této organizace kvůli pochybnostem o její schopnosti řádně ověřit zprávy a také kvůli kontroverzním názorům a názorům Fedčenka.

 

Další novinář, mimo jiné spolupracující s Bellingcatem a Haaretzem Michael Colborne poukázal na kontakty jedné z tváří StopFake, Marka Supruna, ukrajinského neonacisty. Colborn připomněl, že v roce 2017 se Suprun zúčastnil setkání, kde spolu s vůdci ukrajinské neonacistické hudební scény - Arseniy Bilodubem a Andriym Seredou hovořil o „duši ukrajinského národa“. Podle webu Strana.ua bylo setkání pořádáno Mezinárodním nacionalistickým kongresem. Ve videu zveřejněném Colbornem na Twitteru můžete slyšet, jak Sereda nazývá Supruna „bratrem“ a říká, že oba prošli kozáckým rituálem „krevního bratrství“.

 

Marko Suprun je manželem Ulany Suprunové, která byla v letech 2016–2019 p.o. ukrajinského ministra zdravotnictví. Jsou to američtí občané, kteří přišli na Ukrajinu v roce 2013. Připomeňme, že Ulana Suprunová je známá svými neo-bandanderskými názory - např. v roce 2017 se objevila na festivalu „Bandersztat“ v tričku s nápisem WWBD (zkratka ze slov „What would Bandera do?“ . Jindy tvrdila, že Ukrajina potřebuje „lidi jako byl  Roman Šuchevyč (velitel UPA). Marko Suprun se objevuje v mnoha videích StopFake zveřejněných na YouTube, zaměřených na anglicky mluvící publikum, ve kterém bojuje proti „dezinformacím o Ukrajině“.

Pochybnosti vznáší i samotná Kateryna Kruk, která je spojena s výběrem StopFake jako oficiálního partnera americké platformy. V minulosti Kruk pracovala v StopFake, odkud v polovině roku 2019 přešla do Facebooku na pozici manažera veřejné politiky na Ukrajině. Dr Iwan Kaczanowski, politolog z Ottawské univerzity, připomněl, že během událostí na Majdanu Kruk spolupracovala s nacionalistickou stranou Swoboda. Vědec obvinil StopFake z „šíření fake news a propagandy ohledně masakru na Majdanu, války v Donbasu a extrémní pravice / neonacistů na Ukrajině“.

 

Na síti najdete screenshoty údajného twitteru Kateryny Krukové ze dne 2. května 2014, ve kterém komentovala to, jak ukrajinští nacionalisté spálili desítky proruských a pro-separatistických aktivistů v Domě odborových svazů v Oděse. „Oděsa se zbavila teroristů, jsem hrdá na město bojující o svou identitu. Sláva padlým hrdinům “- byl obsahem záznamu. V současné době příspěvek už není na Twitteru.

Z informací zveřejněných na Facebooku ukrajinským novinářem Andriym Manczukem lze vyvodit, že již existují první účinky nových „cenzorů“ americké platformy. Novinář v pondělí poznamenal, že poté, co sdílel kritický příspěvek Dr. Kaczanowského vůči výběru Facebooku, byl tento příspěvek spolu s několika dalšími skrytý.

 

Je třeba poznamenat, že webová stránka StopFake má jazykové mutace. Polská stránka obsahuje informace, že polská verze StopFake „je spolufinancována Ministerstvem zahraničních věcí Polské republiky v rámci konkursu „Veřejná diplomacie 2017 +“.  V článcích na webu, mimo jiné jsou zmíněni spolupracovníci Paweł Bobołowicz a Wojciech Mucha. Bobołowicz je také uveden mezi asi 30 přispěvateli k ukrajinské verzi StopFake..

 

Podle ukrajinské verze webu získala společnost StopFake finanční pomoc od Open Society Foundations (založené americkým miliardářem Georgem Sorosem), britského velvyslanectví na Ukrajině, britského Úřadu pro zahraniční věci a společenství, ministerstva zahraničních věcí České republiky, americké organizace National Endowment for Democracy and Sigrid Rausing Trust.

(rp,prvnizpravy.cz,kresy,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář