Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátce k jednomu článku, uveřejněném na Seznamu Zprávy

12. 1. 2023

Krátce  k jednomu článku, uveřejněném na Seznamu Zprávy

 

Seznam Zprávy v níže uvedeném článku se nám  snaží návodně podsunovat myšlenku, že zemanovci přecházejí k Babišovi. Pan Jaroslav Bašta je v článku zmíněn v závěru ve výčtu kandidátů na prezidenta. Ale právě jeho podporuje i značná část zemanovců. To je skutečnost, o níž SZ raději ani neinformují. Tlačí zájem voličů na tři „hlavní“ kandidáty, a to na A. Babiše, P. Pavla a D. Nerudovou. O J. Baštovi raději mlčí. Hrozí totiž nebezpečí, že právě jeho program by mohl přesvědčivě oslovit řadu voličů, což zřejmě SZ považuje za nežádoucí.

 

Dále nás velmi  zarážejí následující slova článku: „Seznam Zprávy vyrazily do Sudet…“

Slovo „Sudety, sudetský“ je nerozlučně spjato s Henleinem a jeho hnutím. Pro ně neexistovalo české pohraničí, ale Sudety,  kde žili tzv. sudetští Němci. Němce, kteří byli sociálními demokraty, komunisty, pevně stojícími za republikou, považovali sudeťáci za zrádce němectví. V Židech viděli nepřátele Říše, Čechy za přivandrovalce, kteří musí odejít ze Sudet. Kolik krve henleinovci prolili, kolik lidských životů zmařili. V jejich pojetí slovo  „Sudety“ nebylo geografickým pojmem, ale výrazně politickým. Němečtí antifašisté se nepovažovali za „sudetské“ Němce, tento pojem odmítali, stejně tak jako slovo “Sudety“.

 

Dodnes „sudetští Němci“ a jejich organizace “Sudetoněmecký landsmanšaft“  označují naše pohraničí za „Sudety“, které považují za svou původní vlast. Dodnes vyhlašují, že mají právo na vlast. Čas od času vydávají mapy, v nichž naše pohraničí je označeno za „Sudety“.

 

Svého času  pan P. Bělobrádek, tehdy předseda KDU-ČSL a první místopředseda vlády premiéra B. Sobotky, se dokonce prohlásil za sudetského Čecha.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidentske-byli-jsme-se-podivat-jak-budou-volit-zastanci-milose-zemana-222622#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

 

Dr. O. Tuleškov