Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kosovo posílá četu mírových sil na pomoc USA na Středním východě

15. 3. 2021

Kosovo posílá četu mírových sil na pomoc USA na Středním východě

Příspěvky od messin 15.3.2021

Nebojsa Malic, Antiwar.com

 

Obnova neoliberálně-neokonzervativní osy intervencionismu ve Washingtonu rychle pokračuje s oznámením, že Kosovo vyslalo svůj první vojenský kontingent mírových sil do zahraničí.

 

Odpadlická provincie Srbska, jejíž nezávislost USA uznávají od roku 2008, ale ve skutečnosti přinejmenším vazalské knížectví, uspořádala v úterý slavnostní ceremoniál pro četu – celkem 32 vojáků – která odletěla do Kuvajtu a odtud dále do neznámých míst.

 

Agentura AP uvedla, že vojáci budou po „žádosti amerického ústředního velení“ rozmístěni po dobu šesti měsíců a budou pod velením Národní gardy v Iowě.

Oblast odpovědnosti CENTCOM sahá od Egypta po Afghánistán. Není známo, kde přesně budou „kosovští mírotvůrci“ rozmístěni, ani za jakým účelem. Jejich počet je příliš malý na to, aby byl něčím více než symbolický, což může být podstatou.

 

„Je to nesmírně důležité, protože 22 let po válce nejen dovážíme mírové jednotky, ale také je vyvážíme,“ uvedl úřadující prezident Vjosa Osmani. Je významným spojencem premiéra Albina Kurtiho, kterého USA v roce 2020 vyhnaly kvůli jeho neústupnosti při jednáních se Srbskem, ale prostřednictvím všeobecných voleb se minulý měsíc vítězně vrátil k moci.

 

Zdá se, že nový režim ve Washingtonu znamená též nový režim v Prištině, a stejný vyslanec, který dohlížel na Kurtiho vypuzení, teď oficiálně vyjadřuje nadšení pro spolupráci s ním.

 

Kosovské bezpečnostní síly (KSF) byly před lety zřízeny NATO jako jakýsi program pracovních místo pro oficiálně vysloužilé členy UČK (známé také pod anglickou zkratkou KLA), teroristické skupiny, jejímž jménem Aliance napadla a obsadila srbskou provincii v roce 1999. Má zhruba 3.500 členů a v roce 2019 byla prohlášena za řádnou armádu. Její členové jsou údajně vycvičeni pro zvládání katastrof a zvládání „občanských nepokojů“ – v praxi většinou terorizují zbývající Srby a etnické Albánce, co vybočí z řady – a pomoci při katastrofách. Síly KSF jsou „silně podporovány USA“, jak decentně vysvětlili reportéři AP.

 

Zatímco Osmaniho prohlášení prozrazuje, že mise je důležitá pro jeho vládu a její sebeúctu, jaké možné využití může mít CENTCOM pro 32 kosovských „bojovníků“ na neznámém místě Středního východu, to je ve hvězdách.

 

Snahy předchozí americké vlády o stažení amerických jednotek z Afghánistánu, Iráku a Sýrie byly nejprve blokovány Kongresem a poté zvráceny „znovuzavedením Obamy“, které zavládlo v lednu. K obsazení samotného Washingtonu jménem prezidenta Bidena však bylo zapotřebí asi 25.000 vojáků Národní gardy. Stále je jich téměř 5.000, což se do 23. května postupně sníží na 2.300 – ale ani poté nemusí opustit areál Kapitolu. Je tedy zcela možné, že CENTCOMu dochází lidi pro jakékoliv neplechy, do kterých se chce zaplést na Středním východě.

Generálmajor Ben Correll, velitel Národní gardy v Iowě, byl citován agenturou AP, že „partnerství“ s KSF „významně přispívá k tomuto úsilí a ostatním ukazuje, co je možné díky tvrdé práci a vztahům,“ pravděpodobně s odkazem na to, co agentura popsala jako zachování globálního míru a bezpečnosti – ne přesně tím, čím je CENTCOM známý.

Pokud však Washington musí zaplnit mezery v řadách četami vojáků odtržených od vazalů, jako je Kosovo, pak by Impérium mohlo mít mnohem větší potíže, než se na první pohled zdá.

Překlad Messin        

Zdroj: https://original.antiwar.com/malic/2021/03/11/kosovo-sends-entire-platoon-of-peacekeepers-to-aid-us-in-the-middle-east/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář