Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec 1. světové války připomíná Den válečných veteránů

11. 11. 2022

Konec 1. světové války připomíná Den válečných veteránů

Před 104 lety skončila 1.světová válka podepsáním příměří ve štábním francouzském vagóně v Compiegne mezi německou a francouzskou generalitou vedenou maršálem Fochem. Příměří zavládlo na frontách 11.listopadu 1918 v 11 hodin.

Podpis příměří proběhlo v Compiegne

11. listopadu 2022 - 08:40

 

První světová válka, známá jako Velká válka nebo světová válka,  byl globální válečný konflikt probíhající od roku 1914 do roku 1918.

První světová válka zasáhla Evropu, Afriku a Asii a probíhala ve světových oceánech. Bezprostřední záminkou k válce se stal úspěšný atentát na arcivévodu a následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Rakousko-Uhersko odvetou vyhlásilo válku Srbsku, čímž vyvolalo řetězovou reakci vedoucí k světové válce. Během jednoho měsíce se Evropa ocitla ve válečném konfliktu.

Zbořil: První světová válka jako boj proti terorismu

Boje první světové války proběhly na několika frontách po Evropě. Na západní frontě boje probíhaly v zákopech . Přes 60 milionů vojáků bylo mobilizováno od roku 1914 do roku 1918.

Jako konec světové války je udáván a ve světě oslavován 11. listopad 1918, kdy od 11 hodin zavládlo na všech frontách příměří (11. 11. v 11 hodin), podepsané téhož dne v 5.05 hodin ráno německou generalitou ve štábním vagóně vrchního velitele dohodových vojsk francouzského maršála Foche v Compiègne.

 

Formálním zakončením války byla Versailleská mírová smlouva uzavřená na konci Pařížské mírové konference v roce 1919.

 

Smlouva znamenala pro Německo územní ztráty, odebrání kolonií, dočasné obsazení Porýní, zákaz spojení s Rakouskem, přísná vojenská omezení a vysoké reparace

Před 108 lety začala Velká válka, na konci bylo 10 milionů obětí.

Den válečných veteránů

Den válečných veteránů, 11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice.

 

Den veteránů je spíše americký termín, ve Spojeném království je tento den připomínán jako Den příměří. Vždy nejbližší neděle 11. listopadu je pak Dnem vzpomínek.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)