Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komu tedy patří Sachalin a Kurilské ostrovy - Japonsku nebo Rusku?

26. 7. 2021

Komu tedy patří Sachalin a Kurilské ostrovy - Japonsku nebo Rusku?

 

Z článku „Japonsko skřípe zuby - Ruský premiér na návštěvě Kuril“ jsme se dozvěděli: „Iturup je blízko jižního konce Kurilského řetězce ostrovů, mezi Kunaširem (19 km na jihozápad) a Urupem (37 km na severovýchod). Největší město je Kurilsk, má 2 200 obyvatel (2002) a je správním sídlem Kurilského okrsku, leží zhruba v polovině na západním pobřeží ostrova. Od roku 1945 je Iturup okupován Sovětským svazem, který ostrovy získal na základě spojenecké dohody z Jalty a smlouvy z Postupimi.“ (rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)

 

Informace v tomto odstavci obsažené jsou však rozporné. Pokud Sovětský svaz získal Kurilské ostrovy a jižní Sachalin s přilehlými ostrovy na základě dohody představitelů spojeneckých států v Jaltě, pak Sachalin, ani Kurilské ostrovy  nemohou být okupovány Ruskem, které je nástupnickým státem Sovětského svazu. Z toho prostého důvodu, že SSSR právoplatně získal uvedená území výše uvedeným způsobem.

 

Jestliže však někdo neuznává rozhodnutí Jaltské a Postupimské dohody, pak samozřejmě se snaží takový stát, politik, stávající mezinárodní pořádek změnit. Pak jde možná až o revanš. Promítneme-li si takovéto snahy do Evropy, pak bychom mohli tvrdit, že západní Polsko, jehož hranice na základě rozhodnutí vítězných spojenců byly posunuty na západ, je Polskem okupováno a německá kancléřka by proti tomu stavu mohla protestovat.

 

Takovéto snahy, ať již se projevují v Asii nebo v Evropě, jsou velmi nebezpečné. Od míru mohou vést ke konfliktům o různé intenzitě. V každém případě však ohrozí dosavadní soužití států, jichž by se týkal nový revanš. Důsledky, pokud by se do sporů zapojily velmoci, mohou nás přiblížit až k válce. Proto bychom měli jasně říci, že jižní Sachalin, Kurilské ostrovy náleží Rusku, zrovna tak jako západní Polsko je součástí Polska. Vzbuzovat v tomto směru nejistoty je hrou s ohněm.

 

Dr. O. Tuleškov