Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice v souvislosti s demontáží pomníku maršála I.S.Koněva v Praze

3. 4. 2020

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice v souvislosti s demontáží pomníku maršála I.S.Koněva v Praze

3. dubna 2020 vedení městské části Praha 6 demontovalo pomník maršála I.S.Koněva, který stál na náměstí Interbrigády od roku 1980.

Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení. Nepřehlédnutelný je zvláštní cynismus zúčtování s pomníkem v předvečer 75. výročí Vítězství nad nacismem. Není pochyb o provokativní podstatě kroků bojovníka s památníkem, starosty Prahy 6 O.Koláře. Potvrzuje to i jeho komentář na sociálních sítích, ve kterém se vysmívá paměti osvoboditele Prahy, Osvětimi a Terezína. Velvyslanectví Ruské federace v České republice současně dostává početná vyjádření nelhostejných českých občanů, kteří odsuzují akt „komunálního vandalismu“.

Vyjadřujeme rázný protest proti vandalským činům odvázaných municipálních činitelů. Hodnotíme to jako krok, který není přátelský, a je  v přímém rozporu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993. Jedná se zejména o porušení českou stranou závazků vyplývajících z ustanovení článků č. 18 a 21 této smlouvy, podle kterých má Česká republika zajišťovat ochranu historických a kulturních památek na svém území, jakož i ochranu ruských vojenských památek a jejich péči.

V souvislosti s incidentem jsme vyjádřili rázný protest Ministerstvu zahraničních věcí České republiky.

Iniciátoři války proti památníkům svými provokativními kroky, za shovívavého přihlédnutí ze strany českého vedení státu, usilují o zhoršení celého komplexu rusko-českých vztahů. Demolice pomníku maršála I.S.Koněva nezůstane bez příslušné reakce ruské strany.

Přišlo e-poštou

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář