Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentář M. Zakharové v souvislosti se zasedáním Rady bezpečnosti OSN dne 11. srpna 2022 k situaci v Záporožské JE (ZNPP)

12. 8. 2022

Komentář mluvčí MZV Marie Zakharové v souvislosti se zasedáním Rady bezpečnosti OSN dne 11. srpna 2022 k situaci v Záporožské JE (ZNPP)

1669-12-08-2022

 

 Dne 11. srpna se na zasedání Rady bezpečnosti OSN svolaném z podnětu Ruska projednávala mimořádně nebezpečná situace související s probíhajícím ostřelováním ZNPP ozbrojenými silami Ukrajiny. Již týden je pozornost celého mezinárodního společenství upoutána k dění na této stanici. Zvláště znepokojivá je skutečnost, že kyjevský režim a milice pod jeho kontrolou předstírají, že nechápou, o co jde, a pokračují v útocích. Město Energodar je pod neustálou palbou ukrajinských neonacistů. Stálý představitel Ruské federace V. Nebenzya na zmíněném zasedání Rady bezpečnosti objektivně a komplexně zhodnotil hrozby ze strany ukrajinské strany. V mnoha ohledech se podobá analýze, kterou na setkání prezentoval generální ředitel MAAE R. Grossi.

Jsme pobouřeni tím, jak se během jednání chovali zástupci západních zemí, kteří, aby se zalíbili svým rusofobním postojům, začali okamžitě popírat zjevná fakta související s ukrajinským ostřelováním ZNPP. Neexistuje a nemůže být žádné ospravedlnění pro to, že státy, které se hlásí ke zvláštní odpovědnosti za zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti, nenašly sílu jasně a zřetelně poukázat Kyjevu na nepřípustnost urážek, které páchají, a vyzvat jej, aby vyhlásil konec jaderného terorismu. Člověk má dojem, že ať už režim V. Zelenského zašel jakkoli, Západ je připraven předem odepsat všechny jeho hříchy, i když mezi oběťmi nakonec budou obyvatelé Evropy.

Soudě podle toho, jak vytrvale americké a evropské delegace spěchaly s prosazováním myšlenky „demilitarizace“ JE Záporoží a území s ní sousedících, nebudou vážně analyzovat současnou situaci. Celá podstata jejich zahraničněpolitických přístupů se scvrkává na obviňování všech problémů a hrozeb na Rusko. Taková pozice se dobře „prodává“ a na západních informačních kanálech si vždy najde místo. Rada bezpečnosti proto musela „bít na poplach“. To kurátorům V. Zelenského evidentně nevyhovuje, nutí je to opustit komfortní zónu. Snaží se přimět Rusko, aby opustilo JE Záporizhzhya a obyvatele Energodaru.

Právě západní kurátoři jsou zodpovědní za to, že na červen plánovaná mezinárodní mise MAAE v ZNPP se přes veškerou snahu nikdy neuskutečnila. Jaký je jejich přínos a co se snaží skrývat? Proč pokračují ve své sabotáži s takovou nepotlačitelnou energií a brání Agentuře realizovat myšlenku navštívit stanici? Odpověď leží na povrchu: nepotřebují pravdu o ZNPP ao tom, odkud se vlastně berou hrozby pro jadernou a fyzickou bezpečnost tohoto zařízení.

Postoj generálního tajemníka OSN nadále vyvolává otázky. Žádné signály z jeho strany ukrajinskému vedení nezazněly. Buď není schopen, nebo nechce přijmout realitu. Jak jinak si lze vysvětlit nedostatek vůle, kterou projevil, hraničící se shovívavostí s ukrajinskými útoky na ZNPP? Připomeňme, že právě kvůli obstrukcím ze strany generálního tajemníka a jím řízeného sekretariátu padla na počátku mezinárodní mise MAAE, která byla prakticky ve všech ohledech koordinovaná a připravená. léto.

Není jisté, že se to nebude opakovat, až znovu připravíme cestu skupiny pod vedením R. Grossiho do ZNPP.

Pozoruhodné bylo, že představitel Ukrajiny, předvolaný do zasedací místnosti Rady bezpečnosti OSN, využil jemu poskytnutou tribunu k prázdným a absurdním výrokům, což ještě více zdiskreditovalo úřady v Kyjevě. Odborníci to prostě nemohou brát vážně. Jeho surrealistické fantazie o tom, že ruská armáda bránící jadernou elektrárnu Záporoží údajně útočí sama od sebe, jsou tak „zrcadlové“, že to i ti nejotevřenější zastánci Kyjeva nechali bez komentáře.

Pokusy ukrajinského emisara diktovat podmínky budoucí mise MAAE nás však postavily na pozoru. Pokud mají v zámoří a v evropských metropolích skutečný zájem o misi, která se má uskutečnit, nyní je tu příležitost, jak se osvědčit a dosadit své svěřence na jejich místo. Pravda si cestu ještě najde. Specialisté Agentury budou v ZNPP a vše uvidí na vlastní oči. Vyzýváme ukrajinskou stranu a její patrony, aby nezasahovali do důležité a odpovědné práce MAAE.   

 

https://www.mid.ru/…00/

Přišlo e-poštou