Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klaus - Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

9. 11. 2022

Klaus - Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

Poválečné násilí Čechů na Němcích bylo nesrovnatelně menší než násilí páchané nacisty v okupovaných územích. Je frustrující, že se na tuto proporci a časovou posloupnost zapomíná. Prezident Václav Klaus to ve středu řekl při pietní akci připomínající odpor českých studentů proti nacistické moci.

 

Neoprávněná česká hrdost?

Podle Klause by Češi neměli být hrdi na to, co někteří jejich spoluobčané dělali po válce, když situaci využili k vyřizování osobních účtů i k ničím neobhajitelným sadistickým činům.

"Ale ani v tom nesmíme ztratit proporce. Domnívám se totiž, že se součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech," uvedl ve středu prezident. 

 

Klaus je znepokojen

Prezidenta prý vytáčí, že v médiích i politické debatě roste nesouměrnost mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením druhé světové války, událostem v jejím průběhu a událostem po jejím skončení.

"Jsem frustrován z absence důrazu na klíčový význam časové posloupnosti a kauzální příčinnosti těchto událostí. Jsem frustrován ze ztráty chápání proporcí a hloubky tragičnosti těchto událostí," apeloval Klaus.

Smysl vzpomínkových akcí, včetně 17. listopadu, podle Klause není pouze v připomínání historické pravdy, ale i v "nastolování požadavku, aby překroucená historie nebyla používána jako argument pro dnešek a už vůbec ne pro budoucnost".