Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ke komentáři k článku „BIS - Kam chce vést naši školu“, který jsme dnes vyvěsili

23. 1. 2022

Ke komentáři k článku „BIS - Kam chce vést naši školu“, který jsme dnes vyvěsili

T H:

Prosím o zveřejnění těch směrnic, aby se předešlo histerickym komentářům. Zcela jistě nebude problem je zveřejnit, když je zmiňujete. Děkuji!.

 

Ministr školství nemá podléhat případnému tlaku BIS, řekl sněmovní školský výbor

6.2.2019

ČTK

Mail

 

Ministr školství Robert Plaga (ANO) nemá podléhat tlakům, které by na něj mohly vyvíjet tajné služby. Vyplývá to z usnesení sněmovního školského výboru, jenž se dnes zabýval poznámkou v loňské výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS), že se ve školách učí prosovětská verze moderních dějin. Vzdělávání na školách má podle výboru na starosti ministerstvo školství a nepodléhá kontrole bezpečnostních složek. Plaga dnes znovu vyloučil, že by BIS mohla do výuky zasahovat.

Ministr školství Robert Plaga. Zvětšit fotkuKliknutím zvětšíte

Přehrát

Zvětšit fotografii

Zvětšit fotografii

gallery 11 fotografií v galerii ›

Ministr školství Robert Plaga. | Foto: Deník / Martin Divíšek

 

BIS ve své výroční zprávě uvedla, že moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka. Plaga se pak kvůli tomu v polovině ledna sešel s šéfem BIS Michalem Koudelkou.

Ředitel BIS Michal Koudelka.

Neříkáme, co učit, ale že je třeba znát moderní historii, tvrdí šéf BIS

 

Školský výbor dnes v souvislosti s tím přijal dvě usnesení, která navrhl jeho předseda Václav Klaus mladší (ODS). V prvním konstatuje, že výuka je v gesci ministerstva školství a nepodléhá kontrole bezpečnostních složek. Ve druhém usnesení těsnou většinou podpořil ministra, aby nepodlehl tlakům, které na něj případně mohou být v tomto směru vyvíjeny.

 

Nešťastná poznámka

 

Takovou možnost Plaga vyloučil. Výbor pak zároveň pověřil Klause, aby ve Sněmovně uspořádal seminář s historiky o tom, zda se ve školách učí dějepis neutrálně, či prosovětsky.

 

Ministr dnes poznámku ve výroční zprávě BIS označil za nešťastnou. "Nástroje tvorby rámcových vzdělávacích programů jsou natolik otevřené, a budou otevřené veřejnosti ještě víc, že ani neexistuje možnost, jak by se jakákoli tajná služba mohla do výuky dějepisu vlamovat a prosazovat tam nějaký svůj názor, i kdyby chtěla, jako že znovu opakuji, že toto vůbec nebylo předmětem schůzky se šéfem BIS Koudelkou," řekl.

Radek Vondráček

 

BIS by neměla zasahovat do výuky historie, míní šéf sněmovny Vondráček

 

Kvůli schůzce se šéfem tajné služby kritizoval ministra prezident Miloš Zeman a Lidové noviny přinesly spekulace o Plagově možném konci ve vládě. Ministra se ale zastali školské organizace, odbory i rektoři vysokých škol a premiér Andrej Babiš záměr odvolat Plagu nepotvrdil. Koudelka nato uvedl, že upozornění z výroční zprávy tajné služby bylo dezinterpretováno. BIS podle něj jen chtěla upozornit, že by mladí lidé měli opouštět školu s širšími znalostmi moderních dějin.

Posílení výuky dějin

 

Podle ministerstva schůzka potvrdila, že vyvážená výuka moderních dějin je v době hybridních hrozeb víc než kdy jindy potřeba a její posílení by mělo být jedním z cílů plánovaných změn v obsahu vzdělávání. Později ministerstvo upozornilo, že nezaznělo ani slovo o proruských dějinách či bezhlavém naslouchání BIS, jak schůzku interpretovali někteří novináři. Plaga se podle svého úřadu stavěl k výrokům BIS ohledně údajného ruského vlivu na školství velmi rezervovaně a schůzka s Koudelkou to nezměnila.

 

Snahu o změnu výuky moderních dějin avizoval ministr už dříve v souvislosti s potřebou revizí rámcových vzdělávacích programů, které v roce 2005 nahradily ve školách osnovy a vymezují obsah učiva. Úvodní konference k úpravám výuky by se podle Plagy měla konat na konci února.

Ministr školství Robert Plaga.

Ministr Plaga hájí svou pozici. Řada věcí se daří, tvrdí

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/ministr-skolstvi-nema-podlehat-pripadnemu-tlaku-bis-tvrdi-snemovni-vybor-20190206.html/