Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo zaplatí finanční a politický účet z ukrajinské války?

3. 8. 2023

Kdo zaplatí finanční a politický účet z ukrajinské války?

V záplavě falešných zpráv a dezinformací, které neustále obletují svět, se objevuje zcela nový problém - kdo bude financovat tuto dlouhou a vyčerpávající válku na Ukrajině? Naši západní lídři, zaslepení vlastním dogmatem, stále více ignorují následky svých rozhodnutí.

Ilustrační foto

3. srpna 2023 - 07:30

 

Ukrajinská válka představuje masivní zátěž, nejen z hlediska lidských životů, ale také z hlediska finanční zátěže. Její dopad se však dále rozšiřuje a přenáší se na západní země, jejichž politici se zdají být příliš opilí svými vlastními představami o vítězství, aby si uvědomili skutečnost.

 

Přitom je zřejmé, že Ukrajina nedokáže válku vyhrát. Nejde jen o to, že "Ukrajině došla munice“, jak řekl americký prezident Joe Biden. Je to hlubší - ukrajinské vojsko prostě nemá sílu ani schopnost převzít kontrolu nad ruskou armádou.

 

Západní lídři však ignorují tyto nepříjemné fakty a raději věří vlastní propagandě, která jim tvrdí, že jejich podpora válce je nezbytná. To je šílenství - dělat to samé znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.

 

Je tu ale jiná otázka, kterou si naši lídři odmítají položit - kdo bude financovat tuto válku? Jak může Ukrajina, jedna z nejkorumpovanějších zemí na světě, nadále financovat válku, která stále více vysává její zdroje?

 

Na konci dne je to o penězích. A věc se komplikuje tím, že příští rok se konají tři klíčové volby - všeobecné volby ve Spojeném království, prezidentské volby v USA a volby do Evropského parlamentu. Tyto volby představují příležitost pro veřejnost vyjádřit svůj názor na tuto válku a její následky.

 

V tomto kontextu se peněžní otázka stává ještě naléhavější. Bude společnost ochotna platit za tuto válku dalšími daněmi a rozpočtovými škrty? A pokud ne, co pak?

 

Je jasné, že naši západní lídři musí začít přemýšlet o realitě situace. Musíme si položit otázku, zda je naše podpora ukrajinské válce stále udržitelná, a pokud ne, jaký bude náš další krok.

 

Dokáže Západ nalézt biliony dolarů, které potřebuje, aby obnovil své vojenské zásoby a pokračoval v podpoře Ukrajiny? Pokud ne, pak je čas, abychom si přiznali, že tato válka nás stojí příliš mnoho a že je čas najít jiné řešení.

 

Všichni musíme vzít na vědomí tvrdou realitu - válka na Ukrajině je nejen lidskou, ale i finanční katastrofou. A pokud nepřijmeme nezbytná opatření, může se tato katastrofa stát naší vlastní.

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)