Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo si tu z koho střílí…

11. 4. 2023

Kdo si tu z koho střílí…

Marek Řezanka

 

Možná si vzpomenete, jak naši fotbaloví reprezentanti slavili v roce 2007 v hotelu Praha, kam si přivedli prostitutky. Vše pak podtrhla věta tehdejšího kapitána Tomáše Ujfalušiho o zaplacení útraty: „Nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí.

 

 V tomto duchu nás dlouhodobě informuje Česká televize o konfliktu na Ukrajině.

Ruští vojáci obsadili areál Záporožské jaderné elektrárny na začátku března, jen pár týdnů po zahájení invaze na Ukrajinu. Přesto jsme se od té doby několikrát dozvěděli, jak tuto elektrárnu údajně opakovaně ostřelují Rusové, třebaže ji mají obsazenou. Na tuto mainstreamovou mediální masáž opakovaně upozorňoval například vysokoškolský pedagog, Radim Valenčík (radimvalencik.pise.cz), který ji zmiňoval jako učebnicový příklad propagandy.

 

 Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi v rozhovoru pro francouzskou stanici BFMTV neřekl, zda podle něj elektrárnu ostřelovali Rusové či Ukrajinci: "Ti, kteří to dělají, vědí, na co střílí. Je to naprosto záměrné, cílené", uvedl.

 Česká televize zato 22. listopadu 2022 přesvědčovala diváky, že Záporožskou jadernou elektrárnu ostřelují určitě Rusové:

 „Útoky byly jasně cílené na konkrétní zařízení v elektrárně. Nelze říci, že by to bylo ustřelení se mimo, bylo to cílené ostřelování“, tvrdil Ondřej Novák z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT v Praze.

 

 „Elektrárna je v pořádku. Během víkendového ostřelování došlo k poškození několika budov, které nesouvisí přímo s jadernou bezpečností, nemají vliv na fyzickou ochranu bloku, byly to pomocné provozy, leč ostřelování jaderné elektrárny není nikdy příjemné“, dodal Ondřej Novák s tím, že útok provedli ruští okupanti.

 

 V tomto kontextu si připomeňme výrok Davida Svobody, kvůli němuž byl některými politiky a médii pranýřován jako nejhorší zločinec: Válečný konflikt stále probíhá. Jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda. Máme spoustu informací, někdy protichůdných.

 

 Na jeho slova přitom došlo:

Píše se duben 2023 – a britský deník The Times informuje o loňské říjnové operaci ukrajinských jednotek, jejichž cílem prý bylo „osvobodit“ Záporožskou jadernou elektrárnu. Jinými slovy, konečně je jasné, kdo tu elektrárnu tehdy ostřeloval.

 Nejděsivější na tom je, kolik lidí z tábora takzvaných „libtardů“, přejímalo zprávy o „ruském“ ostřelování Záporožské elektrárny bez sebemenších pochybností, i když nebylo těžké si zjistit, že právě Rusové ji mají pod kontrolou. Ač nemám rád nálepky, mám pocit, že člověk, který si z ideologických důvodů zakáže nejprimitivnější rekonstrukci toho, co je mu předkládáno, musí být do jisté míry retardován. Pokud někdo něco obsadí, těžko bude mířit sám na sebe. Přesto dlouho platilo, že konstatování, že Záporožskou elektrárnu postřelují Ukrajinci, je dezinformace – a že máme věřit České televizi jako hodnověrnému médiu.

 Učitelka z jedné pražské základní školy, Martina Bednářová, dokonce stojí před soudem. Mimo jiné proto, že nabádala své žáky, aby hledali relevantní zdroje i v jiných médiích, než je „veřejnoprávní“ Česká televize.   

 

 Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák napsal 6. dubna 2023 premiérovi Fialovi otevřený dopis, v němž žádá okamžité odvolání ministryně obrany Jany Černochové, kdy argumentuje: „Každý občan naší republiky má právo na osobní názor, je to základní princip demokracie. Neexistuje státní názorová silnice, z které se nesmí uhnout.“

 Petr Fiala se nechal slyšet, že se údajně u nás žádná cenzura nechystá – ale jedním dechem dodal, že vláda má právo bojovat s „nesprávnými názory“.

 

 Speciálně pro pana Fialu ocituji definici cenzury: Je to kontrola a omezování informací, zpravidla ze strany státu. Cenzura se obvykle týká veřejně sdělovaných názorů, ale v dobách nesvobody je kontrolováno i soukromé sdělování názorů. Součástí cenzury bývá rovněž kriminalizace každého, kdo se cenzuru snaží obejít. Je součástí praktik mocenských struktur prakticky celou lidskou historii. Zaměřuje se zejména na to, co vládní moc poznačuje „nesprávnými názory“, čili takovými, které jí nejdou pod nos.

 

 Z mého pohledu je nepřijatelné, aby naši spoluobčané byli popotahováni za to, že se snaží přemýšlet a o předkládaných sděleních pochybují. Jak se totiž ukazuje, je rozhodně lepší dvakrát měřit, než rovnou řezat – či dokonce střílet.