Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo rozpoutal 2. světovou válku? Německo, Západ nebo SSSR?

2. 9. 2019

Při vzpomínce na 1. září 1939, údajný začátek 2.světové války, tak jak se stalo v poslední době zvykem, dochází i k různým výkladům či překrucování historie.

2. září 2019 - 07:20

 

Útok Německa na Polsko 1.září v roce 1939 byl sice označen jako začátek 2.světové války, jak tvrdí Polsko, ale zároveň Poláci k tomu dodávají, že k válce dopomohl Sovětský Svaz uzavřením smlouvy o neútočení mezi Německem a SSSR, tzv. Ribbentrop-Molotovův pakt, na základě čehož potom SSSR obsadil východní část Polska.

 

Zapomíná se ale na to, že 2.světová válka začala již dříve, ať už to byl anšlus Rakouska, dvoustranné dohody mezi západními mocnostmi a Německem, které předcházely paktu Ribbentrop-Molotov a samozřejmě Mnichovská dohoda mezi Západem a Hitlerem, v roce 1938.

 

Připomeňme ale také, že tehdy nebylo Polsko protihitlerovské, ale naopak uzavřelo pakt o neútočení Pilsudski-Hitler a mělo představu, že spolu s wehrmachtem zaútočí na Sovětský Svaz.

 

Bezprostředně po podepsání Mnichovské dohody Hitler obsadil Sudety a Polsko obsadilo část území tehdejšího Československa – Těšínsko.

 

Jak je to s datem začátku 2.světové války?

 

Prvnízprávy.cz připomenuly, že Ústavní soud ČR potvrdil ve svém nálezu č.ÚS 307/1997, že „dnem, kdy nastal stav války, a to s Německem, je den 17. 9. 1938.

 

Česká válka začala 17.9.1938 a druhá světová válka začala 29.9.1938

 

Neboť tento den na pokyn Hitlera došlo k utvoření ,Sudetoněmeckého svobodného sboru´(Freikorps) z uprchnuvších vůdců Henleinovy strany a několik málo hodin poté už tito vpadli na československé území ozbrojeni německými zbraněmi.

 

Když jsme u opravování dat významných výročí, druhá světová válka nezačala 1. září 1939, ale o rok dříve 29. září 1938, napsal publicista František Roček, kdy Francie a Velká Británie podlehla diktátu fašistického bloku - Německa za podpory Itálie a byla podepsána tzv. Mnichovská dohoda.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář