Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo osvobodil Osvětim?

30. 1. 2020

Kdo osvobodil Osvětim?

 

Opět jsme se mohli dočíst, jak informovala americká ambasáda v Dánsku, že to byly jednotky americké armády. Když však někteří čtenáři protestovali proti tomuto zkreslování pravdy, ambasáda se omluvila a uvedla, že tábor osvobodily sovětské jednotky, původní text ale neopravila. (Sputnik, 30.1.2020)

V zájmu historické pravdy bychom my, Češi, zvláště pak Pražáci, měli k textu o osvobození Osvětimi jednotkami Rudé armády výslovně uvádět, že tito osvoboditelé patřili do frontu, kterému velel Koněv. Jistě, tato skutečnost se některým „protiruským propagandistům“ nehodí do krámu. Usilují o vyhnání Koněva z Dejvic nejlépe někam hodně daleko, kde by nebyl nikomu na očích a zapomnělo se na něj. A nyní k tomu všemu jejich úsilí se dozvídáme, že to byli vojáci maršála Koněva, kteří osvobodili Osvětim. Přepisovatelé dějin dostali tak   těžkou ránu. Osvobození Osvětimi bylo a je velkou historickou událostí, jež je a bude i nadále svázaná i s jménem maršála Koněva, jehož vojska osvobodila i Prahu.

Kdyby Rudá armáda (RA) již 15. dubna neosvobodila Vídeň a rychlými útočnými boji nerozbila Schörnerovu skupinu armád, která čítala asi na milion mužů, k osvobození Prahy by nemohlo 9. května dojít. Pražští povstalci by ještě tehdy bojovali  za záchranu Prahy, aby ji nestihl osud Varšavy. Jen si vzpomeňme na situaci, která byla  v Praze ještě 8. května 1945. V samém centru Prahy probíhaly snad nejtěžší boje od počátku povstání. Některé německé jednotky se nevzdaly a pokračovaly západním směrem v ústupových bojích. Z 10. na 11. května byly však rozdrceny Rudou armádou, která ke zničení protivníků musela nasadit nejen dělostřelectvo, ale i tankové jednotky a početnou pěchotu.

Stručně řečeno. Praha nemohla být osvobozená, kdyby početné německé síly, jež pokračovaly v boji, a to bez ohledu na kapitulaci, nebyly dříve rozdrceny.

K. Malý

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hydroxychloroquine 200 mg price

Morrisjuill,25. 12. 2022 16:51

https://www.hydroxychloroquinex.com/ hydroxychloroquine 200 mg price