Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kazašský prezident povolil použití smrtící síly „bez varování“ proti demonstrantům

7. 1. 2022

Kazašský prezident povolil použití smrtící síly „bez varování“ proti demonstrantům

7. 1. 2022 josh-xy  

Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev v pátek oznámil, že povolil příslušníkům pořádkových sil použít smrtící sílu k potlačení nepokojů, které zemi zachvátily od nového roku.

„Vydal jsem rozkaz orgánům činným v trestním řízení a armádě, aby střílely bez varování,“ oznámil v pátek Tokajev.

Prezident odmítl myšlenku řešit probíhající krizi vyjednáváním. „Je to nesmysl. Jaká jednání lze vést se zločinci a vrahy?“ trval na svém.

Kazachstán čelí „ozbrojeným a dobře vycvičeným ozbrojencům, jak místním, tak zahraničním“, uvedl Tokajev. Označil je za „bandity a teroristy“ a ujistil, že by měli být „zlikvidováni“.

Situace se podle něj v Almaty, Aktobe i jinde po celé zemi většinou stabilizovala, ale bezpečnostní složky pokračují v „protiteroristické operaci“, protože ne všichni pachatelé složili zbraně.

Výjimečný stav bude podle prezidenta postupně zrušen. Internet, který byl před několika dny vypnut, bude v některých částech země obnoven, slíbil a dodal, že jeho obnovení nicméně nikomu neumožní „volně zveřejňovat výmysly, pomluvy, urážky a podnětné výzvy“.

Podle Tokajeva útočníci jednali podle dobře promyšleného plánu a zaměřili se na klíčová vojenská, správní a sociální zařízení téměř ve všech regionech.

„Jen v Almaty bylo 20 000 banditů,“ tvrdil. Podporovali je odborníci na propagandu, kteří na internetu šířili falešné zprávy a manipulovali náladami lidí, zdůraznil prezident.

Poděkoval také ostatním členským státům Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) – Arménii, Bělorusku, Kyrgyzstánu, Rusku a Tádžikistánu – za to, že reagovaly na jeho výzvu a vyslaly mírové jednotky, aby pomohly obnovit pořádek v Kazachstánu. Mise CSTO zůstane v zemi „po omezenou dobu“, aby podpořila místní bezpečnostní složky, upřesnil prezident.

Dříve v pátek kazašské ministerstvo vnitra uvedlo, že při nedávném výbuchu násilí bylo zabito 26 ozbrojených útočníků a 18 dalších bylo zraněno. Více než 3 700 osob bylo zadrženo. Mezi vojáky a policisty bylo od čtvrtka nejméně 18 mrtvých, nastínily zprávy.

V prvních dnech roku 2022 vyšli lidé do ulic v Žanaozenu a Aktau v reakci na dvojnásobné zvýšení ceny zkapalněného plynu, který byl dříve dotován vládou. Přestože úřady slíbily, že udrží cenu pod kontrolou, protesty se rychle rozšířily do dalších měst a přerostly ve stále větší násilí.

Největší město Almaty se stalo ohniskem nepokojů a demonstranti – někteří z nich byli vybaveni střelnými zbraněmi – vtrhli do kanceláře starosty, starého prezidentského paláce a na letiště. Četné podniky byly vypleněny a vyrabovány, napadeny byly také policejní stanice.

 

Pokec24.cz