Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kábul se pro Američany stává druhým Saigonem. Utíkají jako z Vietnamu

14. 8. 2021

Kábul se pro Američany stává druhým Saigonem. Utíkají jako z Vietnamu

14. 8. 2021 Janinna  

 

Leden 2021 – Amerika je zpět.

Srpen 2021 – Talibane, prosím, nedotýkej se naší ambasády, my ti zaplatíme.

 

Už teď je jasné, že Spojené státy utrpí největší porážkou od války ve Vietnamu.

 

Alexandr Grišin

 

Spojené státy zavádějí do Afghánistánu 3 tisíce nových vojáků, aby zajistili bezpečnost evakuace, která stále více vypadá jako panika.

 

Nyní můžeme skutečně pozorovat „triumfální pochod“ Talibanu k moci v Afghánistánu. Město za městem padá k nohám Talibanu a provincie za provincií přechází pod jejich kontrolu. Často s policií i vládními silami. Pro vládní představitele je to jediná šance, jak zůstat naživu v podmínkách, kdy Taliban převzal kontrolu nad hranicemi s Tádžikistánem a Uzbekistánem.

 

Opusťme však tato intra-afghánská zúčtování.

 

Pro každého více či méně myslícího člověka po celá ta léta bylo zřejmé, že moc v Afghánistánu byla založena pouze na amerických bajonetech, a dokonce i tehdy hlavně ve městech. V horských nebo venkovských oblastech neovládali prakticky nic, zvláště v noci.

 

Vedení naší země opakovaně prohlásilo, že se rok 1979 nebude opakovat a naši vojáci nebudou nasazeni do Afghánistánu. Ale pokud jde o pokusy Talibanu opustit svou zemi, pak na ně bude čekat nepříjemné překvapení.

 

Mnohem zajímavější je, že celá tato situace se stažením amerického vojenského kontingentu z Afghánistánu a triumfem Talibanu ukázala celou rozporuplnost americké politiky na východě. A nejde jen o to, že po odchodu Američanů padají jim loajální režimy jako domečky z karet. Současná situace ukázala obrovskou degradaci USA, pokud jde – ani ne o vzdálené, – ale bezprostřední důsledky jejich jednání. Američtí analytici nyní mění své předpovědi za běhu, jsou nuceni zhoršovat prognózy denně, a dokonce někdy i v hodinových intervalech.

 

Šéfe, všechno je pryč!

 

Připomeňme si, že před několika dny Bidenova administrativa opatrně připustila možnost pádu Kábulu v období tří až šesti měsíců poté, co Američané opustí zemi. Poté se předpovědi zhoršily a tři měsíce se staly hlavním termínem dobytí Kábulu Talibanem. A doslova „před chvílí“ CIA zveřejnila svou novou prognózu, podle níž Taliban nebude potřebovat více než měsíc, aby obsadil Kábul.

 

Evakuace Američanů a specialistů z místního obyvatelstva, kteří pro ně pracovali, již v počátku vypadala jako útěk, ale teď se stala úplnou panikou. V těchto podmínkách už Američané nemají na místní tlumočníky a „tlumočníky“ čas. Nyní spěchají zachránit své vlastní.

 

Není náhoda, že předevčírem ještě relativně klidné americké ministerstvo zahraničí, včera najednou vyzvalo všechny Američany, aby okamžitě opustili Afghánistán. Ne některé jeho oblasti, které jsou nebo se v blízké budoucnosti mohou stát nebezpečnými, ale myslí tím celou zemi – zemi, ve které, jak ministerstvo zahraničí USA uznalo, od této chvíle neexistují žádné bezpečné zóny.

 

Ministerstvo zahraničí navíc oznámilo, že je připraveno přemístit americké velvyslanectví blíže kábulskému letišti. A podle „The New York Times“ oficiální Washington jedná s Talibanem o zajištění záruk zachování amerického velvyslanectví po obsazení Kábulu.

 

Všimněte si – ne v případě, ne pokud, ale po. Po obsazení Kábulu.

 

Taliban zatím neposkytl žádné záruky. Obecně se projevují jako velmi tvrdohlaví a nekompromisní chlapi. Na rozdíl od současných oficiálních afghánských úřadů, mohou Američany ještě brát v úvahu.  Taliban již řekl, že by nesouhlasil s návrhem oficiální vlády na sdílení moci výměnou za zastavení nepřátelských akcí.

 

Protože v jejich očích jsou úřady spolupracující s okupanty a jejich zástupci zrádci. Kromě toho, jaké mohou být záruky, že polní velitelé budou plnit pokyny politického vedení tohoto radikálního hnutí?

 

Posledním gestem zoufalství Američanů je odeslání do Kábulu, kromě 650 amerických vojáků, kteří tam již jsou, dalších 3 000 mariňáků a vojáků, aby zajistili evakuaci diplomatů a amerických civilistů. Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price ujistil, že armáda bude vyslána do Kábulu „s jedním, a pouze jediným cílem – pomoci snížit civilní přítomnost USA“ v Afghánistánu.

 

Co z toho?

 

Přičemž nikdo nezměnil žádné podmínky osvobození Afghánistánu od Američanů. Tento měsíc by mělo být všemu konec. Pro americké vojenské dopravní letectví to znamená dvojnásobné pracovní zatížení.  Nejprve dopravit tento kontingent a poté jej odvést zpět do bezpečí i s civilisty.

 

V takových podmínkách už Američani kašlou nejen na místní Afghánce, kteří jim pomáhali, ale i na nejbližší spojence. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl – a sotva skrýval své podráždění za maskou vnějšího klidu anglického gentlemana, – že chování USA „vytváří mnoho problémů. A pro mezinárodní společenství to, co nyní vidíme, přináší velké potíže“.

 

Koneckonců, nyní je Velká Británie nucena vyslat do Afghánistánu asi 600 svých vojáků, aby zorganizovali okamžitý odvoz svých občanů z této země.

 

Taliban – to není severovietnamská armáda, nelze je ani vzdáleně srovnávat, pokud jde o jejich schopnosti, – řekl americký prezident Joe Biden a pokusil se uklidnit Američany a jejich spojence. – Za žádných okolností nebudete svědky scén, kdy budou lidé evakuováni ze střechy amerického velvyslanectví v Afghánistánu, to se ani nedá srovnávat.

 

Jednu věc je třeba mít na zřeteli – zda o tom vědí sami Talibanci a zda s tím souhlasí.

 

Afghánská lekce pro americké spojence. Pro spojence USA, kteří do nich vkládají své naděje, je lekce, kterou jim Spojené státy v Afghánistánu udělily, velmi odhalující a poučná.

 

Kdo má oči a uši, ať vidí a slyší.

 

Budete jednoduše odhozeni, vyhozeni jako použitá, už nepotřebná věc.

 

P.S.

Taliban je od Kábulu vzdálen necelých 50 kilometrů. Dánsko a Norsko zavírají svá velvyslanectví a evakuují občany ze země. Německo snižuje počet zaměstnanců velvyslanectví, stejně jako Spojené státy. V nejbližších dnech americká armáda zajistí evakuaci amerických občanů z Kábulu.

 

Austrálie říká, že aktivně pracuje na evakuaci Afghánců, kteří pracovali s australským okupačním kontingentem.

 

Rusko a Írán neplánují evakuaci svých ambasád z Kábulu. Stále častěji se mluví o tom, že by se Kábul mohl zhroutit ještě před konečným termínem stažení amerických vojsk z Afghánistánu. Podle CNN už byly některé místní policejní stanice v Kábulu vyprázdněny a policie řeší otázky osobní bezpečnosti.

 

Říká se, že se vláda během 1-2 dnů přesune z centra Kábulu na místní letiště, odkud, pokud se něco stane, bude možné rychle opustit zemi. V amerických médiích a sociálních sítích hysterie v tomto ohledu stále roste.

 

V hlasové schránce guvernéra Talibanu Haji Waffy se píše:

 

Město Kandahár by mělo vyjít ven, stavět mosty a organizovat Kandahár. Obchodníci a podnikatelé by měli jít ven a pokračovat ve své práci. Ti, kteří pracovali ve vládě, by měli zůstat ve svých domovech, měli by kontaktovat bezpečnostní představitele Talibanu a neměli by chodit nikam. Neměli by utíkat.  Taliban jim dal amnestii.

 

Ti, kteří pracovali ve vládě, zejména v bezpečnostním sektoru, nesmějí odejít – nikdo nesmí odejít.  Zůstaňte doma a obraťte se na bezpečnostní představitele Talibanu. Profitujte z amnestie šejka Haybatullaha Akhundzadeha. Zůstaňte ve svých domovech. Nikam nechoďte. Nechoďte do Kábulu.“

pokec24.cz