Jdi na obsah Jdi na menu
 


K níže uvedenému článku se vyjádřil "komentátor" TH. Naše odpověď této komentátorské "hvězdě"

23. 9. 2023

K níže uvedenému článku se vyjádřil "komentátor" TH. Naše odpověď této komentátorské "hvězdě"

 

B. Posselt - Kníže Hans Adam se hlásí ke svým kořenům v našich "Sudetech“

 

„Naši laureáti mají „sudetoněmecké, rakouské, německojazyčné kořeny. A on měl českojazyčné kořeny. Náš letošní laureát je hlavou rodiny, která stále nese titul vévody z Opavy a Krnova. Je hlavou státu, a sice - kníže Hans Adam, který se hlásí ke svým kořenům v našich „sudetech“. „Sudetsko-slezská“ města Opava a Krnov náleží beze změny k jeho jménu. Za to si zasloužíte vaše Výsosti, Karlovu cenu. Tím nám uchováváte velký kus domova. Existuje mnoho takových částí vlasti. Zvláště pro lidi, jako vy a jako já, a jiné, později narozené.

Uvedu vám příklad: Toto výstaviště a Norimberk jsou rozděleny diecézemi. Náhodou vím, že výstaviště patří do biskupství Eichstätt. Vnitřní.město do biskupství Bamberg. Ale toto výstavní centrum patří, jak jsem řekl, pod biskupa Hankeho z Eichstattu, také později narozeného „sudetského“ Němce. Co udělal jako první, když byl ustanoven biskupem v Eichstattu? Přidal opavského orla do biskupského erbu. Jsou to všechno znaky, se kterými jsme společným staletým základem svázáni. Ale neznepokojujte se Vaše Výsosti, nebudete oceněn jen kvůli staletím. Protože jste dědicem opravdu velkého příběhu. Ale jste také velmi moderním, progresivním politickým činitelem.

Chci zde znovu zdůraznit: Lichtenštejnsko, s velkou tradici, bylo jednou zemí se „sudetským Slezskem“ a Moravou, řízenou až do vyhnání na konci války, vaším otcem. Je to před delší dobou, doufám však, že to není neuctivě mimo pozornost. Váš otec byl první princ, který opravdu udělal z Lichtenštejnska fungující stát v současném smyslu. Ale byl v srdci stále hluboce zakořeněn v naší sudetskoslezsko-českomoravské domovině, až do své smrti. Požádal svého syna (a jeho syn má velkou, inteligentní, nezávislou, typicky „sudetskou“ smím-li to tak říci, energii), aby se svými ekonomickými znalostmi a prostřednictvím politické vědy postavil zemi na zcela nových základech.“

Z projevu B. Posselta na 67. sjezdu tzv. Sudetoněmeckého landsmanšaftu, který se konal v květnu 2016 v Norimberku

 

 

"Komentář" TH

"Jeho praprapředek bojoval na straně českého krále Přemysla Otakara II. roku 1260 u Kressenbrunu, ale to proruská hovada vašeho typu nezajímá. Vy o tom totiž ani nevíte ."

 

Odpověď ČNL panu "komentátorovi" TH

Tomáš Hnízdo odvádíte pozornost od toho hlavního. O vulgaritách ve Vašich vyjádřeních je asi zbytečné mluvit. Jsou Vám zřejmě vlastní.

Kdo s kým, bojoval ve 13. století je sice zajímavé, ale vzhledem k předmětné záležitosti téměř nicotné. Mluvíme o době pobělohorské. Ferdinad II. se krutě pomstil povstalé domácí šlechtě. Mnozí přišli o hlavu, přemnozí o svůj majetek. V tom všem pomáhal Ferdinandu II. v Čechách velmi usilovně právě Karel Lichtenstein. Osobně se zúčastnil popravy "rebelů" a od počátku řídil loupežné majetkové konfiskace. A právě z majetku především nakradené domácí šlechtě v letech 1620-1650 narostlo bohatství Lichtensteinů tak, že koncem 19. století činilo přibližně 41% z jejich tehdejšího celkového majetku, jak lze zjistit z dřívějších internetových materiálů. Pokud někdo hlásá zásadu, že to, co bylo ukradeno, musí být vráceno, pak by měl usilovat, aby majetek, který nakradl Karel Lichtenstein především domácí šlechtě, byl potomkům této šlechty a domácím měšťanům v plném rozsahu vrácen.

 

Závěrem slova pana "komentátora" TH: "...ale to proruská hovada vašeho typu nezajímá. Vy o tom totiž ani nevíte ."

 

Urážky autorů článků, vulgarity všeho druhu, polopravdy a lži, smyšlenky, agresivita, nenávistná protiruská propaganda, to vše musíme snášet již asi dva roky. Považujeme za vhodné, aby tento "komentátor" byl konečně nahrazen skutečným komentátorem. Děkujeme.

ČNL