Jdi na obsah Jdi na menu
 


Juraj Draxler - Tajemství Putina

3. 3. 2024

Juraj Draxler - Tajemství Putina

Zahraniční komentátoři citovali  prezidentský projev o stavu země pouze „ohrožování jadernými zbraněmi“ (což bylo spíše pokřivení jeho varování před pokusy o útok na Rusko), píše na facebooku slovenský politolog Juraj Draxler.

Juraj Draxler, slovenský politilog

3. března 2024 - 02:20

 

Ve skutečnosti se ale drtivá většina jeho projevu týkala rozvoje země. Putin oznamoval nové investice, v konkrétních číslech, na podporu matek a rodin, do mateřských škol, ostatních škol, na sportování, na vědu, do zdravotnictví, dopravy, bytové výstavby. Prezident také speciálně zdůraznil prudce klesající spotřebu alkoholu, vyzval lidi, aby se o sebe starali, zdravotně, sportovně.

 

A to je, v kostce, i tajemství stability režimu. Protiruští propagandisté se tváří, jako by Kreml výsostně závisel na propagandě a zavírání oponentů.

 

Faktem ale je, že Rusové se nikdy v historii neměli ani jen vzdáleně tak dobře, jako dnes.

 

Když Putin přebíral post prezidenta, HDP na hlavu bylo jen 1300 dolarů (třeba trochu počítat s podhodnocením v důsledku šedé ekonomiky, ale i tak). Dnes je to 15 tisíc. To je propastný rozdíl, který ukazuje obrovský nárůst životní úrovně.

 

A Rusové si ji uchovali navzdory sankcím po roce 2014 - ty se hospodářství výrazně dotkly a zároveň vládu vyprovokovali k lepšímu využívání domácích zdrojů růstu. I proto po invazi na Ukrajinu navzdory různým hospodářským nepříjemnostem zůstala ekonomická úroveň země v zásadě zachována.

 

A nejde jen o prázdná čísla, rychle například roste počet nových, výrazně lépe vybavených bytů, rapidně se zlepšuje hromadná doprava, Moskva dnes návštěvníky, očekávající zbytky sovětské šedivosti, zvykne příjemně překvapit.

 

Juraj Draxler: Pro kavárnu je Ukrajina něco jako komiks

 

Ne že by Rusko bylo nyní rájem na zemi, v regionech se stále najde až zarážející špatná infrastruktura, předměstí Moskvy jsou zase dost uniformní a beztvárné, i ve vládních strukturách se jistě najde i dost tuposti, korupce a podobně.

 

Jenže vše bývalo výrazně horší, přičemž zvláště bolestné byly roky vlády "demokratů": všudypřítomná očividná chudoba, chaos, vysoká kriminalita.

 

A čeho je důležité si všímat i pro středoevropské politiky, když ten Putin něco slíbí, ono se to většinou i plní. Lidé reálně vidí, jak se jejich okolí mění a většinou k lepšímu každý rok.

 

Navíc, opět důležitý odkaz i jiným, posiluje se země a státnost. Režim velmi výrazně dbá o školství – io formální vzdělávání, io to, aby existovaly různé iniciativy formující ambice mladých. Investuje se do kultury – od filmu po galerie.

 

A zatímco příliš politická aktivita se drží pod určitou kontrolou, všeobecné posilování občanské sebevědomosti a iniciativnosti, i té, která překáží různým místním pohlavářům, se přímo z Kremlu podporuje.

 

Postupně se možná vybudují i hustší struktury politicky a intelektuálně aktivních lidí tak, aby se režim mohl v budoucnu překlopit do více vnitřně otevřeného vládnutí.

 

Každopádně v této chvíli je výrazné to, že Rusům se ani náhodou nechce odvracet od režimu, který jim již dlouho zajišťuje stavbu bytů, nové a nové stanice metra, čisté ulice, vysokou zaměstnanost, rozvoj nových technologií, nové školy, ústup tradičních problémů ( jako zmíněný alkoholismus), dostatek různorodého zboží v obchodech, příležitosti pro sociální mobilitu vzdělaných, sportovně zdatných, umělecky tvořivých.

 

Ne propaganda, reálné výsledky jsou základ té popularity a stability.

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)