Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsme proti stavění zdí, odmítla EU financovat ten smysl postrádající pohraniční plot chudému Řecku,

22. 3. 2020

Jsme proti stavění zdí, odmítla EU financovat ten smysl postrádající pohraniční plot chudému Řecku,

které před oběma uprchlickými krizemi prosilo o pomoc

Autor: odjinud | Publikováno: 22.3.

 

Před propuknutím obou pohraničních krizí, jaké té současné, tak té v roce 2015, odmítla Evropská unie financovat oplocení hranice mezi Řeckem a Tureckem, které opovržlivě prohlašovala za „smysl postrádající“.

 

 „Jsme proti stavění zdí,“ prohlásil tehdejší Eurokomisař pro migraci, domácí záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos v roce 2018, tj. v době kdy mnozí osvícení duchové z řad politiků Evropské unie a pokrokových členských států EU, které opovrhovaly barbary ze Střední Evropy, jako Polsko a Maďarsko, usilujícími o zpátečnickou ochranu hranic, strašně toužili předvést, jak se jim hnusí politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, co stavěl pohraniční zeď.

 

„EU nebude nikdy pevnost. Migrace bude v nadcházejících desetiletích probíhat, a to nejen v Evropě, ale i ve světě,“ těšil se na ni Avramopoulos, který je snad překvapivě sám Řekem a ještě i politikem pravicové strany Nové demokracie, tehdy v opozici, nyní ale u moci, kde s poctivým zápalem zaujímá tvrdý postoj proti ilegální imigraci.

 

Ovšem, když se z někoho stane eurokrat, jak se slangově říká nevoleným papalášům EU, tak je z něj hned vždy zuřivý zastánce Globálního paktu o migraci OSN a na něj navazujícího programu EU na přesidlování migrantů přímo z Afriky po desetitisících a dohody mezi EU a Tureckem, při níž se nalévají miliardy euro do Ankary, aby ji to uchlácholilo natolik, že by přiškrtila příliv ilegálních migrantů přes řecko-tureckou hranici.

 

Avramopulosovo ujištění, že tato dohoda to „řeší“ a že „je přínosná jak pro Evropskou unii, tak pro Turecko,“ se nám teď rozpadá před očima, když ji islamistický prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan jednostranně zrušil s oznámení, že v jeho zemi jsou vrata do Evropy odteď otevřená a migranty aktivně v ohromných počtech přiváží na hranici.

 

EU ovšem odmítla financovat oplocení hranice mezi Řeckem a Tureckem už před migrační krizí 2015-16, když už tehdy celé měsíce stovky tisíc migrantů proudily do tohoto recesí postiženého pohraničního státu EU.

 

„Ploty a zdi jsou krátkodobá opatření, která žádný problém neřeší. EU ten plot financovat nebude a na nic takového nepomýšlí… To je totiž smysl postrádající,“ řekla v roce 2012 tisku mluvčí Evropské komise pro domácí záležitosti Cecilia Malmstrom.

 

Neziskovky bojující za masovou migraci však v roce 2018 projevily svoji hrůzu z toho, že taková pohraniční zeď by mohla fungovat až příliš dobře, když tehdy v Bruselu sídlící šéf Evropské rady o uprchlících a exilu Allen Leas úpěl: „To by byla tragédie, kdyby to opravdu fungovalo tak, že by to uprchlíkům bránilo vyhledávat ochranu a to by zakládalo skutkovou podstatu zločinu porušení jejich lidských práv.“

 

 www.reformy.cz

JACK MONTGOMERY

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář