Jdi na obsah Jdi na menu
 


Josef Skála - Toto nám chystají. A takto čelit nenažrancům. Dávám ruku vlastencům. Podpořte KSČM, já vás nezklamu

8. 10. 2021

Josef Skála - Toto nám chystají. A takto čelit nenažrancům. Dávám ruku vlastencům. Podpořte KSČM, já vás nezklamu

08.10.2021 7:55 | Rozhovor

Spolupráci se všemi vlastenci, státní bytovou výstavbu, obnovu českého výrobního sektoru a renesanci české levice slibuje historik a několikanásobný kandidát na šéfa KSČM Josef Skála. Komunisty čeká dva týdny po volbách volební sjezd a Skála bude kandidátem na předsedu. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz prosí voliče o hlas KSČM prostřednictvím osobního slibu i rozkrytím, o co jde ve 'velkém resetu'.

Foto: Hans Šembera

Komunistická strana podpořila Babišovu vládu pod podmínkou sedmi priorit. Co z toho bylo splněno a co ne?

Vše, co vláda zčásti vylepšila, mělo přirozeně i plnou podporu KSČM. Voličům se to ovšem dá 'prodat' jen s mizivým účinkem. A nejen proto, že ANO má na PR mnohem větší zdroje. Na růstu starobních důchodů a minimální mzdy závisí i odbyt potravinářského konglomerátu, který premiérovi spravují svěřenské fondy. Teď na trh potravin i jiných komodit, bez nichž se nelze obejít, navíc vtrhla skandální drahota. Reálné příjmy většiny seniorů klesají. Nižší je i kupní síla minimální mzdy. Pozornější čtenář si spočítá i to, že státní kasa utrží jen asi třetinu výnosu z českého lithia. Mám pokračovat? 

Nás volič odmění za to, oč povedeme veřejný střet. I když ho nevyhrajeme, uvidí nás na správné straně. Ne cestou zbožných přání, na něž nedojde, ale návrhů a požadavků, jejichž sabotáž se nevyplácí. Bez zábran a omezení je to jen v silách strany, nemající k dnešnímu systému žádné závazky. My máme mimořádný sjezd už dva týdny po volbách. Zvolí nové vedení strany. Od něj se čeká obrat k politice, odpovídající nárokům krize a sílících rizik. Uděláme pro něj maximum. Chci to slíbit i lidem, jejichž důvěra k nám slábne. Bez parlamentní strany, která kapitalismu neupsala duši, bude většině lidí ještě hůř. Kdo nám dá hlas přesto, že už to neměl v plánu, bude to něco jako záloha v dobré víře. Dostaneme-li tu šanci, slibuji veřejně, že ji nezpronevěříme.           

V našich osobních rozhovorech jste dal najevo, že byste Babišovu vládu chtěl mnohem více držet ,,za koule” zleva. Dostala-li by KSČM tuto možnost podruhé, jak přesně by to dle Vás měla prakticky dělat?

Porcujeme medvěda, co zatím běhá po lese. Byl by přijatelnější, než všechny jiné varianty, které jsou momentálně reálné. Za vlády pravicových rivalů ANO nás čeká děsivá spoušť. Bude-li řešení, které je k moci nepustí, záviset na tom, že vznik vlády podpoří poslanci za KSČM, máme snad na vybranou? ANO však, nechce-li skončit v opozici, může vzít do party například ODS. Tam se na to už leckdo tetelí jako batole na stromeček. Tomu my užitečné idioty dělat nesmíme. 

Bude-li šance takovému slepenci předejít, proč kvůli tomu uzavírat 'toleranční patent'? My si musíme zachovat naprostou nezávislost. Volné ruce. Podpořit vždy jen to, čím vláda vyjde naproti levicové a celé vlastenecké veřejnosti. A vyhnout se naopak oběma léčkám, které nám jinak hrozí. Tedy jak roli tichého partnera, ne-li advokáta věcí, které by lidé s komunisty neměli spojovat. Tak podezření, že jde o kšeft za pár voňavých postů. Bude-li vláda záviset na hlasech našich poslanců, musí se dostat pod tím rozhodnější tlak. Jak radikálně zleva, tak na obranu elementárních národních zájmů. Včetně těch, na nichž je zainteresován i Agrofert. Tím vynalézavější tah na branku to chce.         

Babiš se důsledně drží členství v NATO a EU. Vystoupit nemíní. S účastí KSČM v příští vládě, jak by strana mohla premiéra ovlivnit?

Nekompromisní NE válkám a demagogii, která je připravuje, je rodinným stříbrem našeho hnutí. Závisí na něm i podpora lidí, s nimiž se v lecčem jiném neshodneme. Cokoli jiného se pokaždé krutě vymstí. Naši italští či francouzští kolegové toho hořce litují dodnes. Ve vládě, sevřené 'atlantickými závazky', nemáme co pohledávat. Jejich drábem a hlídacím pitbulem je i 'eurokracie', a ne že ne. Českou bezpečnost ohrožuje i v jiných sférách. Naše místo je na hrotu boje proti všemu, co bere mezinárodní právo a český národní zájem pod krkem. 

Zaklínadla naší 'západní orientace', bez níž se zboří svět, nám nutí masochismus. Vnucují ho i miliónům lidí, jimž se ta úchylka protiví. Teď abychom se klepali strachy, zda utáhneme účty za proud a topení. Čeká nás snad i studený odchov? Nehrozil ani krátce po nacistické okupaci. Hybridní válka, plná lhaní a provokací, běží i z Prahy proti velmoci, která nás zachránila před genocidou. Leckdo v ní zkouší trumfovat i pobaltské režimy, pořádající procesí esesáckých vyvrhelů a jejich politických i genetických pohrobků. Čím vším to hrozí, už začíná docházet lidem napříč skoro celým spektrem. Kdo jiný se má stát jeho mluvčím, než právě my? Ne ve 'splendid isolation', ale spolu s každým, kdo se nebalíkuje kramářskou kolaborací. Jedině to dostane do kleští, z nichž nebude úniku, i vládu, ať už v ní zasedne kdokoli.       

Bytová výstavba. Jedna z podmínek komunistické podpory Babišově vládě. Bylo-li by to na Vás, co byste závazně požadoval?

Obecní a družstevní výstavbu slíbí i liberál, klerikál nebo pirát. Ani se nezačervená. Prázdným slibem to však i skončí. My jsme tu od toho, abychom razili skutečné průlomy. Živit iluze sluší jen našim soupeřům. Právo na civilizované bydlení zakotvily už dokumenty OSN těsně po válce. U nás na ně dosáhlo už několik generací. Teď o něm většina té nejmladší smí jen snít. Tunelářskému převratu to tiskne děsivé vysvědčení. Samoděržaví lichvy porazí jen reálná konkurence. Tak masivní a dostupná, že srazí z hrušky i zavilé šajloky. Klobouk k zemi před každou obecní radou, jež riskne stavět byty na vlastní triko. Závisí na soukromých dodavatelích, jaké si najímají developeři. Mizivý prostor tu má i 'úspora díky rozsahu'. Nových obecních bytů se staví zoufale málo. Dostupné bydlení nabízí, jen dosáhnou-li na větší dotační tituly. Jdou k tíži daňových poplatníků. Družstevní projekty měly masovou šanci, jen dokud je štědře podporoval socialistický stát. Teď se nic podobného nerýsuje ani v zárodku.