Jdi na obsah Jdi na menu
 


Již dlouhodobým přáním SL je, abychom amnestijní zákon zrušili.

26. 12. 2021

Již dlouhodobým přáním SL je, abychom  amnestijní zákon zrušili. Má snad SL právo zasahovat do našeho zákonodárství a vynucovat rušení starých norem a přijímání nových? Nemá. Proč MZV ČR proti jejich zasahováním do našich vnitřních záležitostí neprotestuje?

 

115 /1946 Sb.

Zákon, ze dne 8. května 1946

o právnosti jednání souvisících s bojem o znovunabytí svobody Čechů a Slováků. Prozatímní Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně:

 

§ 1.

Jednání, k němuž došlo v době od 30. září 1938 do 28. října 1945 a jehož účelem bylo přispěti k boji o znovunabytí svobody Čechů a Slováků nebo které směřovalo ke spravedlivé odplatě za činy okupantů nebo jejich pomahačů, není bezprávné ani tehdy, bylo-li by jinak podle platných předpisů trestné.

 

§ 2.

(1) Byl-li někdo pro takový trestný čin již odsouzen, budiž postupováno podle předpisů o obnově trestního řízení.

(2) Příslušný je soud, u něhož se konalo řízení v první stolici nebo není-li ho, soud, který by byl nyní v první stolici příslušný, kdyby bezprávnost činu nebyla podle § 1 vyloučena.

(3) Sbíhá-li se s činem uvedeným v § 1 trestný čin, pro nějž byl obžalovaný týmž rozsudkem odsouzen, vysloví soud za tento jiný čin nový trest rozsudkem, přihlížeje k výroku o vině již učiněnému.

 

§ 3.

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení; provedou jej ministři spravedlnosti a národní obrany.

 

Dr. Beneš v. r.

Fierlinger v. r.

Dr. Drtina v. r.

gen. Svoboda v. r.