Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Paroubek - Koho zradil Viktor Orbán?

3. 2. 2022

Jiří Paroubek - Koho zradil Viktor Orbán?

 

Řeknu rovnou, že nikoho.  Ačkoliv V. Orbán má na mnoho věcí z mého hlediska trochu výstřední názory (nesdílím např. jeho zálibu v setkávání se s bizarními politickými figurami z celé Evropy), chová se jako chlap. A myslím, že zájmy obyčejných lidí v Maďarsku hájí velmi dobře.

Jiří Paroubek

3. února 2022 - 03:20

 

Možná,  být na jeho místě,  bych načasoval návštěvu Moskvy a setkání s V. Putinem na jiný termín, píše v komentáři Jiří Paroubek.

 

Ale vlastně i ta návštěva Moskvy ukázala, že je to muž s velkou politickou odvahou. Nikdo z premiérů či hlav států zemí EU střední či  menší velikosti neměl tu odvahu, aby se v těchto dnech zapletl mezi těžké váhy evropské politiky. Orbán ji měl a jedná – podle mého názoru – v maďarském národním zájmu.

 

V těchto dnech obyvatelstvo všech zemí EU čelí nepříjemně rostoucím cenám energií, ale také plynu a pohonných hmot.

 

Současná česká vláda zvolila v rámci svého ideologického vidění světa způsob pomoci občanům ohroženým růstem cen elektrické energie, cestou administrativně těžko zvládnutelného způsobu podávání supli - žádostí o zvýšení příspěvku na bydlení, např. Poláci na to  jdou jinak. Snižuji nebo dokonce likvidují na přechodnou dobu spotřební daně u elektrické energie a pohonných hmot. Ale také u vybraných potravin. Tedy u zboží, které ve spotřebním koši dělá největší inflační nárůst. Polská vláda tedy dělá vše pro to, aby ochránila široké vrstvy Poláků před nepříjemným inflačním tlakem.

 

Maďarský premiér ale na to šel od lesa. V Maďarsku staví Rusové jadernou elektrárnu, a protože jaderné elektrárny stavět umějí, vyjde Maďary výstavba jaderné elektrárny na přijatelnější peníze nežli výstavba jaderné elektrárny, kterou např. ve Finsku staví Francouzi. Ti staví dlouhá léta, aspoň co já pamatuji a zatím ještě výstavbu neukončili. Pořizovací náklady elektrárny přitom rostou a rostou.

 

Na výstavbu jaderného reaktoru dostali Maďaři od Ruska kromě dodavatele i úvěr, a to za velmi přijatelných podmínek. Také konečné náklady na výstavbu této jaderné elektrárny stavěné Rusy v Maďarsku budou velmi přijatelné. A přijatelné tedy budou i ceny, které budou Maďaři  v budoucnu platit za elektrickou energii vyrobenou v této elektrárně.

 

Ceny z Ruska dodávaného plynu, které už před časem Orbán dohodl s Rusy, jsou údajně pětinásobně nižší (tedy podle medií), nežli jsou ceny,  které se teď v Evropě za plyn platí. To tedy nevypadá na žádný politicky debakl Orbána. Naopak...

 

Takže pan poslanec za lidovou stranu, Bartošek, který blábolí cosi o zradě ve vztahu k Orbánovu jednání s Putinem v Kremlu, se hluboce mýlí.

Orbán ochránil zájmy širokých vrstev Maďarů a tedy maďarských voličů. To je rozdíl mezi ním a Babišem (i když si myslím, že Babiš byl neporovnatelně lepším premiérem nežli Fiala). Babiš prostě tu odvahu jednat s Rusy na přímo ve své době neměl a pak přišly Vrbětice a bylo vymalováno. Díky rigidnosti většiny českých politiků vůči Rusku, tedy Bartoškú a spol., budeme platit násobně vyšší ceny za plyn nežli platí Maďaři, končí komentář Jiří Paroubek.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)